Ravnateljica NCVVO-a: Ako treba i ja ću podnijeti ostavku

Vijesti 17. lip 201513:11 > 13:13
Anadolija/Kristina Maslarević

Do iznenadne odgode termina pisanja eseja iz hrvatskog na državnoj maturi došlo je zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika (test) održati u petak, 26. lipnja, umjesto u četvrtak 18. lipnja, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

Zbog krađe dva rezervna primjerka ispita, maturanti nisu pisali esej danas, nego će se taj dio ispita održati sutra, u četvrtak 18. lipnja, u terminu kad je bio zakazan drugi dio toga ispita (test). Stoga se drugi dio odgađa za sljedeći tjedan.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić obrazovanja kaže da ih je policija sinoć u 19 sati nazvala da im kaže da su ukradena dva rezervna ispita. U jedan u noći obavijestili su ih da nisu još našli krivce i da postupe kako žele pa i otkažu esej.

Do četiri ujutro zvali su 400 koordinatora da im kažu da se esej otkazuje. Ravnatelljica kaže da se utvrđuje odgovornost i da ako treba da će i ona podnijeti ostavku. Ispit je sutra u 10 sati, a da stignu na vrijeme do otoka čak im se PNUSKOK ponudio da ih preveze gliserima. Ravnateljica kaže da će još vidjeti hoće li im trebati ta pomoć.