Bačić za N1 o Grmojinoj optužbi: Pretpostavljam da se radi o frustraciji

Vijesti 07. lis 202013:29 > 13:33
N1

HDZ-ov Branko Bačić u N1 Studiju uživo odgovorio je na optužbe Nikole Grmoje koje je danas izrekao na račun premijera Plenkovića, te je komentirao osnivanje Istražnog povjerenstva.

Nikola Grmoja je u programu N1 televizije optužio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za utjecaj na DORH. Rekao je da ima dokaze i da ih je poslao saborskim klubovima, međutim Branko Bačić kaže da taj dopis nije vidio.

VEZANE VIJESTI

“Osobno ga nisam dobio niti pročitao. Ako je Nikola Grmoja to poslao na Klub, vjerojatno je negdje u Klubu, ali nisam ga pročitao”, rekao je Branko Bačić i dodao:

“Znam da već duže vrijeme kolega Grmoja o tome predmetu govori u Saboru. Zašto je baš danas izašao s ovim, pretpostavljam da se radi o frustraciji…

Činjenica je da su napravili uradak kojim su namjeravali osnovati Istražno povjerenstvo koje je sada više nego jasno protuustavno i protuzakonito. Takav uradak ne bi prošao test ustavnosti ni na prvoj godini Pravnog fakulteta.”

Bačić ističe da su članovi HDZ-a rekli da su predvodnici borbe protiv korupcije i da se sagledaju sve okolnosti o eventualnim nezakonitostima u insititucijama koje su zadužene za djela progona: “Ali nećemo pristati na potpisivanje i donošenje odluke koja će pasti na Ustavnom sudu, to nam ne treba.”

Ističe da Povjerenstvo koje je oporba predložila ima preširoke ovlasti, koje je usporedio s OZNA-om, “partijskom policijom koja je pedesetih godina mogla raditi što ju je volja i procesuirati i suce i tužitelje”.

“Danas smo demokratska pravna država. Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti, ne može se zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnog tijela kao što je Državno odvjetništvo ili Sabor propitivati rad Ustavnog suda.”

#related-news_0

Prijedlog oporbe nazvao je bizarnim: “Ne može se sudbenu vlast pozivati u parlament i propitivati o aktivnostima i postupcima koji su pred tim sudovima u tijeku. Nema zakonskih mogućnosti za provođenje onoga što su napisali. To bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav, to ne možemo prihvatiti. Učinkovita borba protiv korupcije provodi se da se da neovisnost policiji, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, sudovima… Oporba kaže da bi predsjednik vlade trebao znati što se događa u izvidnim radnjama, što radi policija – to je temeljno pitanje, ne možete se boriti protiv korupcije, a upravljati postupcima u nadležnosti policije i sl.”

Smatra da ne mora odgovarati na tezu da su vlast i sudstvo, odnosno policija i DORH premreženi: “Ne moram ni tvrditi da to nije istina, to ljudi vide. Dnevno se procesuiraju i političari, neki i iz HDZ-a. Gdje je logika da HDZ utječe na DORH, a prije par dana je priveden zagorski zastupnik HDZ-a?”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.