Inicijativa 'Srđ je naš' podnijela prijave zbog nenaplaćenog poreza za zemljište

Vijesti 07. lis 202014:18 > 14:19
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Inicijativa Srđ je naš (SJN) podnijela je Državnom odvjetništvu i Uskoku prijavu zbog višemilijunske štete nanesene državi u nenaplaćenom porezu prilikom određivanja vrijednosti zemljišta koje je tvrtka Razvoj golf d.o.o. kupila 2015. na Srđu, objavila je ta građanska inicijativa.

SJN od DORH-a zahtijeva preispitivanje postupka u kojem je država navodno oštećena za oko 6 milijuna kuna i izradu nove porezne procjene.

“Očekujemo da će Uskok i DORH zatražiti nadzor i reviziju čitavog postupka tijekom kojeg je Porezna uprava u Dubrovniku odredila nerealno nisku poreznu procjenu”, ističe u priopćenju objavljenom u srijedu koordinator inicijative Đuro Capor.

‘Srđevci’ smatraju kako su okolnosti prilikom kojih je tvrtci Razvoj golf prodano državno zemljište na Srđu 2009. godine bile krajnje sumnjive.

“Radi se o jedinom slučaju primjene Zakona o igralištima za golf u RH, a sam ugovor je potpisao Damir Polančec svega dva tjedna prije iznenadne odluke Ive Sanadera da napusti mjesto premijera”, smatraju iz SJN.

Podsjećaju kako je Republika Hrvatska 2017. godine zbog te prodaje, temeljem presude Trgovačkog suda u Dubrovniku, morala vratiti novac s kamatama tvrtci Razvoj golf d.o.o. jer je prodana zemlja naknadno bila vraćena samostanu sv. Dominika u Dubrovniku.

“Sporan u ovoj prodaji zemlje je iznos od 297 kuna po metru četvornom, temeljem kojeg je tvrtki Razvoj golf određen porez. Ako je taj iznos i mogao biti prihvaćen od porezne uprave 2009. godine, kada se još nije znalo hoće li projekt na Srđu biti realiziran, odnosno hoće li na tim česticama uopće biti ucrtane nekakve vile i apartmani, porezna uprava nikako nije smjela prihvatiti taj isti iznos kao cijenu za koju je dominikanski samostan 2015. ponovo prodao isto zemljište golferima”, ističu ‘srđevci’.

Napominju kako je u međuvremenu vrijednost projekta s procijenjenih 70 milijuna eura narasla, po procjeni samog Razvoj golfa, na 1,2 milijarde eura, a volumen izgradnje vila i apartmana povećan 15 puta.

“Upravo na česticama koje su golferi 2009. godine kupili od Vlade su Urbanističkim planom uređenja (UPU) iz 2013. godine ucrtane vile i apartmani, a također je i vrijednost zemljišta i nekretnina u Dubrovniku u međuvremenu rasla po stopi od skoro 10 posto godišnje. Tko je u poreznoj upravi 2015. prihvatio cijenu i poreznu procjenu jednaku onoj iz 2009., a da je u međuvremenu: usvojen UPU, izdano Rješenje o prihvatljivosti, povećana vrijednost projekta 15 puta, a same čestice su UPU-om de facto dobile građevinsku namjenu- mogućnost izgradnje vila i apartmana u okviru golfa (R1)!?”, pitaju ‘srđevci’.

Zabilježba od 130 milijuna eura iz 2016. godine, vidljiva u zemljišno-knjižnim dokumentima, smatraju iz SJN, pokazuje da je založna vrijednost tih čestica bila nekoliko puta veća od procijenjene, a da je Republika Hrvatska oštećena time što za te čestice nije naplaćen realno razrezan porez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.