U Osječko-baranjskoj županiji zaraženo dvoje štićenika domova za starije osobe

Vijesti 07. lis 202015:22 > 15:25
Ilustracija

U posljednjih 48 sati u Osječko-baranjskoj županiji zaraženo je dvoje štićenika domova za starije osobe, ali u županijskom Stožeru Civilne zaštite smatraju da se ne radi o proboju virusa već o pojedinačnim slučajevima oboljenja osoba koje su bile u izolaciji.

Načelnik Stožera dožupan Petar Lagator u srijedu je izjavio novinarima kako se Inspekcijski nadzori u domovima provode svakodnevno, ali se i uz sve poduzete mjere događaju slučajevi pozitivnih štićenika.

Pojasnio je kako je zaražen štićenik doma u Belom Manastiru, koji je bio u samoizolaciji od 14 dana, što se u ovome slučaju pokazalo korisnim, jer se potencijalni štićenik pokazao pozitvnim na Covid 19, pa nije niti ušao u prostor doma nego je smješten u osječkom KBC-u.

Druga pozitivna osoba je štićenica u domu za starije i nemoćne u Osijeku, ali je bila izolirana u stacionaru te nije primala posjete. Djelatnike doma koji su s njome radili, smo testirali, dodao je.

Posjete domovima ograničene

Ističe kako je Stožer iz preventivnih razloga, donio preporuku temeljem koje će posjete domovima idućih 15 dana biti ograničene jer je to u interesu zdravlja štićenika u domovima za starije osobe.

S obzirom na to da je u tri đakovačke srednje škole u nekoliko razreda 12 učenika zaraženo koronavirusom, a predloženo je da više od stotinu učenika ode u samoizolaciju, ravnateljima je preporučeno da se za te tri škole organizira rad na daljinu, što su oni prihvatili te će takav način rada bit će primjenjen od sutra, najavio je Lagator.

Podsjeća kako je u posljednja 24 sata u Županiji potvrđeno 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je značajniji porast, u odnosu na prosječan dnevni broj pozitivnih uzoraka u zadnja tri mjeseca.

Unatoč tome Lagator smatra da se, s obzirom na epidemiološko provjeravanje svih kontakata i raspodijeljenost svih 35 novooboljelih koji dolaze iz 14 naselja, može reći da nema novoga žarišta koronavirusa u Županiji te da je posljednje značajnije žarište bilo krajem lipnja u Đakovu.

Ističe kako to ne znači da se treba opustiti te da Stožer poziva građane da se “u javnim i privatnim okupljanjima pridržavaju propisanih mjera, koliko god je to moguće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.