Burilović: Ako će 42 kune spasiti gospodarstvo, Komora je spremna na taj korak

Vijesti 08. lis 202013:33 > 14:09
N1

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao turističku sezonu u vrijeme koronakrize, a osvrnuo se i na današnji prosvjed frizera koji traže smanjenje PDV-a na frizerske usluge.

“Dubrovnik je dobar primjer gdje turistička sezona nažalost nije uspjela u onoj mjeri kao na sjeveru. Naš narod kaže: što južnije – to tužnije, a ovaj put se to pokazalo u našem turizmu. Dubrovnik je i avio destinacija, to je ove godine izostalo i svakako se odrazilo na prihod. S obzirom na ovu situaciju, koronakrizu, možemo biti zadovoljni”, smatra Burilović.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i mjere kojima je vlada pokušala pomoći poduzetnicima i sačuvati radna mjesta.

“Prve mjere koje je vlada dala bile su dobre i one su zaštitile radna mjesta i osigurale likvidnost. Važno je što je vlada najavila nastavak mjera do nove godine, pa i duže ako kriza potraje, pogotovo za sektore koji su ugroženi, a to svakako jesu i turizam, ugostiteljstvo i prijevozničke djelatnosti. Nadam se da će selektivnim mjerama vlada pomoći onim djelatnostima koje su najviše pogođene i kojima treba najviše pomoći kako bi spremnije dočekale sljedeću godinu”, kazao je Burilović.

Dodao je da vlada, ali i svi ostali, trebaju učiniti sve što je moguće da se bolje pripremimo za sljedeću sezonu.

#related-news_0

“Prije svega treba osigurati likvidnost, to će biti najveći izazovi. Tu molim i tražim od HAMAG BICRO-a i HABOR-a da ojačaju kapacitete i ubrzaju postupke. Tvrtke se već žale da to sve ide sporo. To su novci likvidnosti, oni trebaju sad i domah. Očito im je pomoć potrebna u brzini obrade zahtjeva.”

O prosvjedu frizera

Osvrnuo se i na prosvjed frizera koji traže smanjenje PDV-a na 13 posto za frizerske usluge.

“Mi podržavamo dugoročno smanjenje PDV-a na 13 posto ako će to zadovoljiti njihove zahtjeve, ali očekujem da će prije svega to smanjenje PDV-a smanjiti sivu ekonomiju, da će povećati njihove mogućnosti ulaganja, potrošnje koja će se akumulirati i utjecati na rast BDP-a”, kazao je.

Jedan od njihovih zahtjeva jest i ukidanje obvezne članarine u komorama.

#related-news_0

“Komora je utemeljena na zakonu i na zakonu radimo. Gotovo cjelokupni ugostiteljski sektor plaća mjesečno 42 kune. Ako smatraju da će 42 kune spasiti gospodarstvo, spreman sam da Komora stavi na stol komorski doprinos, odnosno komorsku članarinu, komora je spremna na taj korak. To je nešto što se godinama ponavlja”, rekao je Burilović.

Osvrnuo se i na Zakon o radu te istaknuo što je potrebno promijeniti u postojećem zakonu.

“Sad smo u modernom vremenu i naš Zakon o radu zahtjeva moderniji i fleksibilniji pristup. Jedna od stvari gdje se traži izmjena jest da se legalizira rad od kuće, rad s izdvojenog mjesta i jedna od stvari je fleksibilni raskid ugovora o radu. Novi zakonom trebamo definirati da se zaštiti i poslodavac i radnici od neradnika. Neradnici će se brzo prepoznati. Nikad mi nije palo na pamet da otpustim dobrog radnika”, kazao je Burilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.