Dr. Ivica Lukšić: "Respiracijski centar u KB Dubrava popunjava se bolesnicima"

Vijesti 10. lis 202009:49 > 09:52
N1

Koordinator bolničkog liječenja od covida-19 iz KB Dubrava Ivica Lukšić kazao je za N1 da je stanje s pandemijom covida u Hrvatskoj sve složenije, ali da je to zasad u "očekivanoj dinamici". Potom je počeo iznositi brojke.

“Klinika za infektivne bolesti je popunjena, Primarni respiracijski centar u KB Dubrava se popunjava bolesnicima”, kazao je.

Pacijenti se iz “Frana Mihaljevića” zbog popunjenosti kapaciteta sada šalju u KB Dubrava, a, kazao je Lukšić, u KB Dubrava je trenutno 59 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru.

VEZANE VIJESTI

“U Dubravi je 80 kreveta na raspolaganju, tu je još 220 kreveta u šatorima koji su postavljeni na početku pandemije. Ako bi bilo potrebno, broj kreveta će se u fiksnom objektu povećavati”, rekao je Lukšić i dodao da će se “zbrinuti svi pacijenti koji će trebati liječenje”.

“Vjerujem da ćemo svi biti odgovorni kao na početku pandemije. Treba pokazati društvenu solidarnost. Ako se zdravstveni sustav preoptereti covid bolesnicima, neće biti resursa za sve ostale”, kazao je.

Lukšić je objasnio i koja je najveća opasnost po zdravstveni sustav, kako je rekao, koja je “realna opasnost”:

“Za pružanje zdravstvene usluge trebaju zdravi zdravstveni radnici… Kroz naša četiri glavna centra koordiniramo bolničke kapacitete, ali i zdravstveno osoblje.”

#related-news_0

Rekao je da pojedine liječnike i medicinske sestre, odnosno medicinske tehničare, preraspodjeljuju po potrebama. Potvrdio je da nisu problem nisu problem respiratori, kreveti i druga oprema, nego pitanje hoćemo li imati zdravstveno osoblje:

“Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska u ovom trenutku redovito funkcioniraju. Pojedinih iskakanja će biti u budućnosti, ali se moramo potruditi da to bude što manje.”

“Ne možete intenzivistu, anesteziologa na intenzivnom liječenju zamijeniti s bilo kojim liječnikom, nego samo s istim takvim”, pojasnio je i upozorio:

“Nijedna zemlja u svijetu nema neograničene zdravstvene resurse.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.