Ljilja Vokić provedbu državne mature ocijenila dvojkom (2)

Vijesti 18. lip 201511:28 > 11:42
N1

Ravnateljica 7. gimnazije u Zagrebu i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić komentirala je krađu ispita za državnu maturu kazavši da bi neki zbog ovoga trebali snositi posljedice.

Kazala je kako se u njezinoj školi ispiti ne čuvaju u sefu ”ali su zaključani u posebnoj prostoriji i pod strogom su kontrolom”. Dodala je da ima svojevrsni otklon prema policijskom pristupu državnoj maturi.

Na pitanje tko je odgovoran za krađu ispita kazala je da su to mladi koji su mislili da će na lak način doći do boljih rezultata i lakšeg upisa na fakultete.

”Neodgovorna je bila ravnateljica ili ravnatelj škole u kojoj se to dogodilo. U isto vrijeme je odgovoran i Centar za vanjsko vrednovanje jer to nije regulirao na pravilan način. Netko bi morao snositi posljedice.

U civiliziranim državama bi zbog ovakvih stvari ministri dali ostavke. U ovom slučaju mislim da ministar ne bi trebao dati ostavku, ali ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje bi. Nije provedeno sve onako kako bi trebali biti”, kazala je Vokić.

”Državna matura uvedena je bez priprema kao slava jednoj osobi. U drugim zemljama meni se sviđa švedski model gdje Centar za vanjsko vrednovanje organizira polaganje mature negdje drugdje. Ako se to događa u školi, ako dežuraju profesori, ako ispravljaju profesori ja ne znam zašto smo mi potrošili 300 milijuna. Ta priča da su sad svi jednaki je netočna jer su i klasifikacijski ispiti imali takav karakter da se pokaže što tko zna”, kazala je Vokić ocijeniviši dosadašnju provedbu državne mature s dvojkom.