Napad na Markovu trgu: Završena operacija policajca, stabilno je

Vijesti 12. lis 202008:18 > 17:55
Josip Regovic/PIXSELL

Na Markovu trgu upucan je policajac te je u bolnicu prebačen vozilom hitne pomoći. Nakon kratke potrage počinitelj je pronađen na Jabukovcu. Policija je izvijestila da je počinio samoubojstvo.

TIJEK DOGAĐAJA

17:50 Bivša premijerka Jadranka Kosor u Newsroomu je komentirala današnji stravičan napad na policajca na Markovom trgu te općenito pitanje sigurnosti i odgovornosti.

“Još od raketiranja Banskih dvora razmatrano je to pitanje sigurnosti”, rekla je Jadranka Kosor i dodala:

“Jedno vrijeme je na Trgu sv. Marka bilo i zabranjeno okupljanje. Posebno mi se uvijek činila problematična zgrada vlade jer, da biste ušli, ne morate se ni uspinjati. Nema nijedne barijere ili ograde, nego je i sama zgrada u razizemlju i praktički ne morate ni pet stepenica preskočiti, vi ste već u uredu premijera. To je sigurnosno dvobjeno i riskantno.”

Više pročitajte OVDJE.

N1

16:25 Završila je operacija na ranjenom policajcu. Ravnatelj Vinogradske bolnice dao je izjavu novinarima.

“Rekonstruiran je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke koja je značajno bila oštećena. Pacijent je stabilan, van životne opasnosti. Nadamo se da će brzo na noge i rehabilitaciju. Imat će još jednu operaciju na kostima za nekoliko tjedana, ovisno o rehabilitaciji, nakon čega će se moći vratiti svom pozivu”, kazao je Mario Zovak i dodao:

“Prostrijelne rane koje su primarno kontaminirane, postoje pravila kako zbrinjavati kosti. Tu smo koristili vanjski fiksator. Sad je to privremeno rješenje, da se omogući čist proces cijeljenja rane.”

Više pročitajte OVDJE.

N1

15:10 Kako javlja naša reporterka Iva Puljić Šego, policija je pred kućom napadača i priprema se za očevid.

N1

15:00 O incidentu se na Facebooku oglasio predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je prozvao ministra Vilija Beroša.

“Ispred zgrade Vlade danas je jedan policajac pogođen puškom. U trenutcima kada su ga stavljali u vozilo saniteta, s vozačem, bez liječnika, pored njega se provozao ministar u Vladi Republike Hrvatske. Ministar zdravstva. Liječnik.

Normalan čovjek stane kraj ranjene životinje. Osoba koja je liječnik nije stala ozlijeđenom policajcu. To su etika, moral i hrabrost hrvatske politike.

Da li je moguće da će taj čovjek, liječnik koji je okrenuo glavu od ranjene osobe, i dalje ostati ministar u Vladi Republike Hrvatske”, napisao je Sinčić.

14:41 Policajac je vitalno stabilan, iako je operativni zahvat produžen. “Polako, bit će na kraju sve u redu. On je potpuno stabilan i izvan opasnosti”, rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Mario Zovak.

“U tijeku je mikrorekonstrukcija, pa se zahvat produžio. Stabilan je, ostaje rješavanje rana na trupu. Bit će na kraju sve u redu, nadam se i bez neuroloških ispada i sada cirkulacije. Sad govorimo o očuvanju funkcije ruke, ali to zahtijeva poseban pristup. U tijeku je plastična operacija”, rekao je.

14:10 Dvadesetdvogodišnjak, koji je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio policajca na Markovu trgu, objavio je prije samoubojstva poruku na društvenim mrežama u kojoj je poručio da je “dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”.

Više pročitajte OVDJE.

13:34 Govoreći o opremljenosti policajaca, šef Sindikata policije, Dubravko Jagić je rekao: “Pritom mislim na nošenje pancirnih prsluka, dugo naoružanje koje bi trebalo adekvatno… To je napad ne samo na policiju nego na državnu instituciju, Vladu RH, tko zna što se moglo dogoditi. Poanta je da nismo dobro opremljeni.”

Više pročitajte OVDJE.

13:15 Još uvijek traje operativni zahvat na ranjenom policajcu.

12:29 Stručnjak za sigurnost, Mato Laušić istaknuo je da neke stvari u osiguranju treba mijenjati, ali da prostor Markova trga mora ostati u funkciji turističkih razgledavanja. “Policajci su u funkciji osiguranja, a ne protokolarno. Ja vidim da policajac na ulasku u Banske dvore stoji kao da je dio protokola, gdje pozdravlja svakog ministra koji ulazi i dojam je da će, ne pozdravi li nekoga, narušiti sujetu ili taštinu ministara”, rekao je Laušić, dodavši da to tako ne bi trebalo biti.

Više pročitajte OVDJE.

12:23 “Odmah na samom mjestu događaja reagirao je drugi policijski službenik, koji je također upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju i prema informacijama kojima sada raspolažem, počinitelj se udaljio s mjesta događaja i cijeli policijski sustav se angažirao. Vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen je i počinitelj, osoba koja se zasad dovodi u vezu s ovim događajem, koji je prema sadašnjim informacijama izvršio suicid”, rekao je ravnatelj policije Nikola Milina.

Više pročitajte OVDJE.

12:00 Očevidom, koji se provodi na nekoliko lokacija na području grada Zagreba, rukovodi županijski državni odvjetnik iz Zagreba, uz stručnu pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

11:51 “Povodom tog nesretnog slučaja, nečega što se dosad nije dogodilo pred državnom institucijom, htio bih ponoviti ono što sam ranije rekao, to su državne institucije, centralne, najviše i nisu turistička destinacija, to su prije svega državne institucije i njih treba štititi na odgovarajući način i ako se na to odluče u Vladi, imaju moju podršku, čak ih i pozivam da to naprave”, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Više pročitajte OVDJE.

11.27 Moguću počinitelj pokušaja teškog ubojstva policajca jutros na Trgu sv. Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim inromacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba od ranije nije poznata policijskim službenicima”, navodi se na Twitteru Ministarstva unutarnjih poslova RH.

10:28 Ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak rekao je da policajac, koji je ’89. godište, ima četiri prostrijelne rane i da je trenutno na operaciji.

“U 8:30 doveden je ozlijeđeni policajac u kolima hitne pomoći, ima 4 prostrjelne rane, dvije na lijevoj ruci, jedna lijevo lumbalna, jedna gluteus desno. Srećom, nije vitalno ugrožen, nije došlo do ozlijede vitalnih organa. Sve pretrage pokazale su da nema ozljeda srca, pluća, trbušnih organa. Sada je zadatak da ga u većoj operacijskoj sali zbrinemo po principima ratne kirurgije”, kazao je Zovak.

Više pročitajte OVDJE.

10:17 Premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina održali su sastanak nakon pucnjave na Markovu trgu, u kojoj je ranjen policajac, a napadač kasnije počinio samoubojstvo.

Više pročitajte OVDJE.

10:00 Na Jabukovcu, gdje se ubio napadač na policajca, u tijeku je očevid, javlja naš reporter Zoran Pehar.

N1

9:50 “Prevozio sam uzorke za testiranje na Covid koji sam iz Zaboka vozio u Kliniku Fran Mihaljević. Vidio sam na Markovom trgu ranjenog policajca, zaustavio sam se. Zajedno s policajkom koja je tu bila tu smo mu stavljali mu komprese preko uniforme na prostrjelne rane. On je bio pri svijesti cijelo vrijeme i samo je govorio da ga boli i da je izgubio puno krvi”, rekao je vozač saniteta za 24sata.

Zajedno s policajkom prevezao je ozlijeđenog policajca u Vinogradsku bolnicu za samo minutu i pol. “A što da vam kažem? Potresen sam, nadam se da će policajac biti dobro”, kratko je još kazao.

Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

9:45 Zaposlenica obližnje trgovine, koja je među prvima priskočila u pomoć ranjenom policajcu, opisala je novinarima što je vidjela.

“Hitna nije ni došla, došao je sanitet. Mi smo vidjeli vozilo saniteta i zvali smo ga da dođe u pomoć. Vozač nije kratio put, nije znao kojim putem ići, čak je nas pitao u koju bolnicu da ga vodi”, rekla je svjedokinja.

9:38 Helikopter nadlijeće centar grada.

9:27 Saborska zastupnica Sandra Benčić za N1 je komentirala incident na Markovu trgu. “Zaista se mora postaviti pitanje kako je moguće da bilo tko u bilo kojem dijelu grada, ne samo tamo gdje su Sabor i Vlada, može netko s oružjem koje proizvodi rafalnu paljbu hodati usred dana, usred jutra kad je prometno?”, upitala je Benčić.

Više pročitajte OVDJE.

9:20 MUP javlja da policajac ide na operativni zahvat i da mu je stanje stabilno.

9:05 Ravnatelj Vinkogradske bolnice Mario Zovak za N1 je rekao da je ranjeni policajac stabilno,vitalni znakovi su u redu, sada ide na CT prije daljnjih postupaka. Ima rane na u lijevoj ruci i po jednu sa svake strane trupa.

9:02 Premijer je stigao na Markov trg.

9:00 “Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja”, objavio je MUP.

8:55 Dodatne policijske snage stižu na Markov trg.

Josip Regovic/PIXSELL

8:50 Napadač je nakon pucnjave u kojoj je ranio policajca na Markovu trgu, pobjegao niz ulicu, javlja naša reporterka.

8:45 ‘Jutros, 12. listopada u 8.06 zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrđenim informacijama jedan policijski službenik je ozlijeđen i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je pobjegao s mjesta događaja, a za njim tragaju sve raspoložive policije snage’, priopćili su iz MUP-a.

N1

8:42 Policajac je upucan pred zgradom Vlade, a radilo se o rafalnoj paljbi, doznaje naša reporterka.

N1

8:38 Ministar Tomo Medved rekao je: “Ne mogu vam reći više od onoga što je poznato, sve ćemo utvrditi”. Nije mogao reći kako je policajac. “Čekamo da se uhiti počinitelj, policija ga lovi. Hrvatska je sigurna zemlja”, rekao je.

8:33 Prilaze Vladi i Markovu trgu čuvaju policajci u pancirkama, javlja naša reporterka.

8:30 Pokušali smo provjeriti detalje pucnjave sa zagrebačkom policijom, ali rekli su nam da ih kontaktiramo kasnije.

8:25 Ne zna se je li osoba koja je pucala uhićena. Prilaze Vladi čuvaju policajci u pancirkama, javlja naša reporterka.

8:20 Jedan svjedok rekao nam je da je čuo pucnjeve i izašao vidjeti što se događa, kad je ugledao policajca kako leži. “Ovoga nije ni u ratu bilo”, rekao je.

8:18 Ranjenog policajca oko 8.20 sati Hitna pomoć odvela je u bolnicu. Komunicirao je s liječnicima iz Hitne pomoći, javlja naša reporterka.

N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.