Kakvi su kapaciteti naših bolnica i kako ministarstvo pomaže epidemiolozima?

Vijesti 12. lis 202013:06 > 13:21
Zeljko Lukunic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 181 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Danas je, zbog rasta broja novozaraženih u Hrvatskoj, održana konferencija za novinare o koronavirusu i novim mjerama, tj. preporukama Nacionalnog stožera.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je ukupno hospitaliziranih 404. Na respiratoru je 27 osoba. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti kazala je da su kapaciteti te klinike puni.

“Kapaciteti Klinike su velikim dijelom popunjeni što se ležećih tiče, to je naravno dinamičan proces – tijekom dana se puštaju bolesnici i primaju novi. Na respiratoru u Klinici je sedam bolesnika, sve je zasad pod kontrolom. Oni koji su srednje teške kliničke slike su na običnim odjelima, a teški su na intenzivnoj jedinici”, pojasnila je Markotić.

Ministar zdravstva VIli Beroš kaže da se u medijima pojavio netočan podatak o tome da je manjak liječnika koji znaju raditi s respiratorima.

VEZANE VIJESTI

“To nije točno”, rekao je. “Imamo preko 800 respiratora i činjenica da jedan anesteziolog nadzire više respiratora, broj specijalista je dovoljan”, rekao je. “Radimo sve da budemo pripravniji, nabavljamo nove respiratore”, dodao je Beroš.

Osvrnuo se i na napise u medijima od jučer o preopterećenosti epidemiologa u Hrvatskoj. Naime, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i član Kriznog stožera VPŽ, dr. Miroslav Venus jučer je bio gost Točke na tjedan N1 Televizije. S našom reporterkom Anjom Perković razgovarao je o situaciji u njegovoj županiji, ali i na razini cijele države. Epidemiologa je malo, nemaju ni dana odmora, a situacija je sve gora, kazao je tom prilikom Venus i govorio koliko su epidemiolozi preopterećeni.

Danas je ministar Beroš kazao kako ministarstvo radi sve na tome da pomogne epidemiolozima.

“Potpuno je jasno da epidemiolozi u ovom trenutku rade najvažniji posao. Zaposlen je u zadnjih mjesec danas 141 suradnik koji olakšavaju posao epidemiolozima. Ministarstvo zdravstva im stoji na raspolaganju i vodi brigu, ali inicijativa mora doći i od njim. Mi radimo koliko je moguće sa svoje strane. Svima smo na raspolaganju”, kazao je ministar Beroš.

Tijek događaja o koronavirusu UŽIVO pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.