Kradljivci ispita ne idu u istražni zatvor

Vijesti 18. lip 201517:14 > 17:19
Anadolija/Kristina Maslarević

Za petero osumnjičenika za krađu ispita državne mature u Puli neće biti zatraženo određivanje istražnog zatvora, objavljeno je na stranicama Općinskog državnog odvjetništva u Puli.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je Policijska uprava Istarska podnijela posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave protiv trojice hrvatskih državljana (1996., 1996., 1997.) i hrvatske državljanke (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1. u svezi s čl. 228. st. 1. KZ-a i kaznenog djela skidanja i povrede službenog pečata i znaka iz čl. 317. st. 1. KZ-a, te protiv hrvatske državljanke (1972.) zbog kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 303. st. 1. KZ-a i kaznenog djela skidanja i povrede službenog pečata iz čl. 317. st. 1. KZ-a, Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika. (18. 6. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su 19-godišnjaci i 18-godišnjak 16. lipnja 2015.; u cilju da neovlašteno dođu do ispita za državnu maturu; prije neposredne provedbe ispita, zajedno i sukladno prethodnom dogovoru, uporabom ključa do kojeg su neovlašteno došli, otključali zaključana vrata arhive jedne srednje škole u Puli te uzeli dva ispita za državnu maturu iz hrvatskog jezika u vlasništvu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Osnovano se sumnja da su istog dana u prostorijama trgovačkog društva u Puli (u vlasništvu 43-godišnjakinje) zajedno s 43-godišnjakinjom otvorili omotnice tih ispita, a same omotnice su službene osobe Centra zaštitile službenim brojem, bar-kodom i znakom Centra. Ispite su potom preslikali radi vlastite uporabe, a što im je omogućila 42-godišnjakinja znajući da su ih prethodno pribavili teškom krađom.

Ovo državno odvjetništvo nije sucu istrage podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika, a državno odvjetništvo će nastaviti, sukladno čl. 213. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, s istraživanjem svih okolnosti navedenih kaznenih djela.