Sinčić: "Radikalizam u Hrvatskoj počinje od HDZ-a, nekako od vremena Sanadera"

Vijesti 15. lis 202012:11 > 12:14
N1

Ivan Vilibor Sinčić govorio je za N1 prvenstveno o nedavnom napadu vatrenim oružjem na Markovom trgu. Voditeljicu je zanimalo smatra li zastupnik Europskog parlamenta Živog zida da to nije način za izražavanje revolta.

“To je očito bio njegov način da izrazi ogorčenost. On je pisao na Facebooku o nepravdi i gaženju ljudskih vrijednosti, ali to nije naš način na koji se mi borimo”, odgovorio je Sinčić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Živi zid postoji već desetak godina, mi smo se za svoje ideale borili na razne načine kroz cijelo to vrijeme.”

“Među ostalim bavili smo se i performansima kao što je bio onaj s lubenicama. Meni je drago da se to toliko proširilo da su građani počeli razmišljati što se događa u Hrvatskoj, zašto se to radi. Građanima je dosta bneznadnosti, korupcije, te Plenkovićeve bahatosti i na različite načine iskazuju revolt. Mi ćemo u svakom slučaju i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima u živozidaškom stilu, aktivističkom i gandijevskom”, kazao je.

“U Francuskoj dođu poljoprivrednici s kamionom ili cisternom tekućeg izmeta, pa to prskaju po ministarstvima. Što se tiče mjera oko Markovog trga, ako se Plenković i njegova ergela osjećaju nesigurnima, neka uvedu posebne mjere. Još ih nisu uveli, očito ili nisu sposobni ili se ne osjećaju ugroženi.”

#related-news_0

“Nisam se nikada osjećao nesigurno, gdje god sam bio, po Hrvatskoj i po svijetu. Nikada nisam išao uz zaštitu”, dodao je.

“Andreja Plenkovića ne zanima Hrvatska. Zanima ga politika, zanima ga HDZ, zanima ga ovo ovdje, Bruxelles, vanjska politika, što je na Malti, što je u Bjelorusiji. Ne zanima ga demografska politika, gospodarstvo ga ne zanima, socijalna politika ga ne zanima, ovrhe ga ne zanimaju. Samo ga zanimaju politika i politikantstvo”, rekao je.

Na radikaliziranje Hrvatske, o čemu je govorio Andrej Plenković na Vladi, Sinčić je kazao:

“Radikalizam u Hrvatskoj počinje od HDZ-a, nekako od vremena Sanadera, kad je isti premrežio svaku kompaniju u Hrvatskoj svojim kriminalcima… Kad vidite sav taj kriminal, korupciju, pljačku i kad vidite kako vi živite, svoje susjede da moraju za Njemačku, da ga ovršavaju, imamo novi val ovrha sljedeći tjedan, i kad vidite taj jaz između elite i običnih građana, barem 50 posto građana Hrvatske ne živi dostojanstven život, a četvrtina živi ispod razine siromaštva. I naravno da se rađa revolt.”

Kazao je što vidi rješenjem za siromaštvo i ekonomiju u Europi:

“Rješenje za ove probleme je univerzalni temeljni dohodak, bogatstvo ovog kontinenta mora se preliti na sve građane, na tome radim, okupljam stručnjake, političare, znanstvenike, aktiviste, da napravimo jednu snažnu platformu i to proguramo. To je civilizacijsko pitanje jer živimo u 21. stoljeću.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.