Politolog Kovačić: Cinično je od premijera govoriti da se ne znaju uzroci napada

Vijesti 15. lis 202016:45 > 17:32
N1

Politolog s Instituta za društvena istraživanja Marko Kovačić gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o radikalizaciji u društvu što je postala jedna od glavnih tema nakon napada na Markovu trgu. Komentirao je i tko se zaista bavi mladima u Hrvatskoj, kome mladi vjeruju te što je mladima potrebno.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je pucnjavu na Markovu trgu te je kazao da je tu u pitanju radikalizacija, a Kovačić upozorava da među mladima vlada demokratski deficit.

VEZANE VIJESTI

“Brojni akteri u društvu, nevladine organizacije, znanstvenici, neovisne institucije već godinama upozoravaju na činjenicu da među mladima vlada demokratski deficit. Određene vrijednosti koje mladi imaju, poput sklonosti autoritarizmu, nacionalizmu, nacionalnoj netrpeljivosti jednostavno su zabrinjavajuće. Ako tome pridodate ovu situaciju s covidom zbog koje su mladi izrazito pogođeni i ekonomsku situaciju gdje su mladi također žrtve, nije toliko neobično da se nešto ovako dogodi”, kazao je i dodao da se mladima treba puno više baviti.

“Za sve one koji znaju čitati istraživanja, ovo nije izolirani i neobičan slučaj.”

Na društvenim mrežama mogli su se iščitati komentari podrške napadaču, a Kovačić ističe da je govor mržnje velik problem u Hrvatskoj.

“Republika Hrvatska ima veliki problem s govorom mržnje. Hrvatska u ovom trenutku nema nikakvu kvalitetnu strategiju koja se bavi prevencijom govora mržnje. Ako stvarno želimo smanjiti govor mržnje, esencijalno je uložiti u prevenciju, što nažalost niti jedna vlada do sada nije napravila”, istaknuo je.

#related-news_0

Posljednjih dana propitkuje se i koliku odgovornost za ovakve situacije snose političari i institucije.

“Ovaj čin koji se dogodio u ponedjeljak dokaz je da je jako bitno imati odgovornost za izgovorenu riječ. U društvu i državi u kojoj politička odgovornost nije nešto pretjerano visoka na agendi malo je iluzorno očekivati da se ovakve stvari neće dogoditi. Čini mi se da je ovdje zakazalo jako puno institucija. S jedne strane zakazao je obrazovni sustav, zakazala su ministarstva jer ne ulažu dovoljno u prevenciju, zakazala je i sigurnosno-obavještajna agencija koja je dva tjedna prije objavila izvještaj za 2019. godinu koji je više-manje copy-paste izvještaja iz 2018. i 2017. godine, gdje niti jednom riječju ne spominju mlade, porast radikalizma i ekstremizma”, kazao je Kovačić.

Tko se bavi mladima?

Kovačić je kazao da su s druge strane brojni instituti i fakulteti u okviru javnih sveučilišta vrlo jasno su pokazali da na mlade treba posebno paziti.

#related-news_0

“Cinično je od našeg premijera govoriti da se ne znaju uzroci. Svi uzroci su zapravo navedeni. Mi uzroke znamo, ali problem je što se naš ne sluša.”

Istaknuo je kako ne može govoriti o tome što je bio okidač za ovaj događaj kod napadača, ali da su uzroci poznati.

“Uzroci su zanemarivanje građanskih kompetencija mladih. Prema brojnim istraživanjima naši mladi su izrazito politički nekompetentni, pokazuju neku sklonost autoritarnosti. Razlog je što niti jedna vlada, niti lijeva niti desna, nema hrabrosti uvesti kvalitetan građanski odgoj”, kazao je Kovačić i pozvao sve one koji donose odluke da se maknu od stranačkih politika i ideologizacije te da uvedu ono što mladima treba.

“Mladima treba predmet koji će ih naučiti na koji način razumijevati i vrednovati demokratske institucije na kvalitetan način.”

Kovačić je naveo i kome to mladi vjeruju u Hrvatskoj, a u koje institucije nemaju povjerenja.

“Uglavnom policiji i vojsci, to su neke hijerarhijske institucije. Mladi se fokusiraju na institucije koje u javnosti odišu tom nekom hijerarhijom. Najmanje vjeruju parlamentu, odnosno Saboru, Vladi i političkim strankama. Iz toga se jasno može iščitati u kome je problem.”

#related-news_0

Posljednjih nekoliko dana raspravlja se i tome tko se mladima u društvu zapravo bavi.

“Rekao bih da se mladi bave samim sobom, prepušteni su sami sebi i obiteljima. Onda nije čudno da se u toj anomiji nađu ovakve situacije. Transmisija vrijednosti iz obitelji na mlade je jako velika i mladi smatraju da je obitelj institucija kojoj se najviše vjeruje”, zaključio je Kovačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.