Sve je više građana u samoizolaciji, no jesu li naknade doista svima jednake?

Vijesti 15. lis 202022:23 > 22:29
Shutterstock

Sve je više zaraženih u Hrvatskoj, a time i onih u samoizolaciji. Tamo gdje se utvrdi privremena nesposobnost za rad zbog samoizolacije, otvara se bolovanje koje ide na teret državnog osiguravatelja od prvog dana, za razliku od standardnog bolovanja koje plaća poslodavac. No, i u tom segmentu postoje razlike.

Maja Kovač Levantin iz Splita od početka je pandemije koronavirusa čak dva puta bila u samoizolaciji. Prvo šok, provjera simptoma i tek nakon nekoliko dana pitanje kolika će plaća biti za taj mjesec.

“I sad tu zapravo nastaje problem. Ja znam da samoizolaciju plaća HZZO, a da izolaciju plaća poslodavac. Ono što je mene zapravo zbunilo, jer sam ja bila jedna od onih osoba koje pročitaju da se sto posto plaća, i misliš OK, to je tvoja plaća, međutim sto posto se plaća do 4300 kuna”, kaže nam.

VEZANE VIJESTI

Svi oni koji imaju veći iznos plaće od tog iznosa, za mjesec u kojem su proveli 15 dana u samoizolaciji dobivaju dosta manje iznose plaće od redovitih.

“Recimo ja imam prijatelja koji je policajac, ima nekih karikiram 6 tisuća kuna otprilike. On je to poprilično osjetio na svojoj plaći s tim da nije znao dok nije dobio plaću, dok nije dobio pola plaće da mora ići na HZZO, da treba nositi prosjek svojih zadnjih šest plaća i čekati nekih 15 do 20 dana da mu država isplati njegova novac”, prepričava Kovač Levantin.

I kod bolničkog, medicinskog osoblja koje je najizloženije virusu, ista priča.

“Pa svi su oni penalizirani na taj način s obzirom da vam je samoizolacija 2.100 za 14 dana. Imate ljude koji imaju sigurno, prosjek plaće u Hrvatskoj je možda bliži sedam tisuća kuna, oni su svakako i po tom pitanju oštećeni”, kaže nam liječnica Vikica Krolo.

Nejednakosti

Oštećeni, međutim, nisu državni dužnosnici. Njima se i u izolaciji i u samoizolaciji isplaćuje puna plaća.

Uredu šefa Sabora Gordana Jandrokovića, koji se jučer vratio na posao, kažu da će tek na kraju ovog mjeseca zbrojiti koliku će dobiti plaću iza prvog. Kod ministra obrazovanja Radovana Fuchsa ne odgovaraju što je s njegovom samoizolacijom. Na njezinu početku ljutito su prozvali medije što ih ne zanima njegovo zdravlje već njegova plaća.

#related-news_0

Da ima nejednakosti između običnih smrtnika i političara, potvrđuje i dubrovački gradonačelnik koji je i sam bio u samoizolaciji.

“Mislim da to nije u redu s obzirom na činjenicu da uistinu velik broj naših sugrađana, koji će završiti ili je završio u samoizolaciji, a neki će završiti i više puta. Dakle, sigurno da je to moguće i da će se ljudima izaći u susret”, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Samoizolacija – rad od kuće

Franković predlaže, gdje je to moguće, da se ljudima u samoizolaciji omogući rad od kuće, što bi na primjeru učitelja i profesora bilo itekako izvedivo.

“Oni učitelji koji se nalaze u samoizolaciji, a čiji su razredni odjeli isto tako u samoizolaciji, možda mogu raditi nastavu od kuće. Tada oni imaju pravo na punu plaću odlukom ravnatelja za održavanje nastave online, odnosno nastave od kuće”, priča nam Marita Guć, ravnateljica O.Š. Manuš u Splitu.

#related-news_0

Da praksu nejednakosti treba mijenjati i svima omogućiti iste uvjete za ostvarivanje dohotka kod samoizolacije, slažu se i u oporbi.

“Ovdje izgleda ne možemo nešto napraviti dobiti niti otkaz kao što ljudi dobivaju i zbog epidemije i zbog ekonomske situacije. Tako da doista svi dužnosnici su privilegirani”, rekla je Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice.

S obzirom da su pozicija i opozicija složni da i u koronakrizi postoje privilegirani, a s druge strane i oštećeni, da postoje konkretna rješenja, ostaje vidjeti koliko će proći vremena da se nešto promijeni. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, čeka nas dug put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.