Predstavnici veledrogerija napustili sastanak s Berošem i Marićem, nema dogovora

Vijesti 19. lis 202012:53 > 13:08
Izvor: N1/Tina Kosor Giljević

Predstavnici veledrogerija napustili su sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se trebalo dogovoriti rješavanje problema neplaćanja dugova bolnica za lijekove.

“Veledrogerije su napustile sastanak, dogovora nema. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od 2 milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava. Dug bolnica je trenutno 4,3 milijarde kuna, ljekarni još 700 milijuna, dakle ukupni dug je pet milijardi kuna”, kazala je predstavnica veledrogerija Milka Kosanović.

Ministar financija ZdravkoMarić poručio je kako će se dijalog s veledrogerijama nastaviti, ali o konkretnim brojkama nije htio govoriti.

VEZANE VIJESTI

“Nije nikakav novost niti tajna kakva je financijska situacija u smislu funkcioniranja zdravstvenog sustava. Razumijemo problematiku četiri veledrogerija, one imaju i svoje okolnosti i odnose, prije svega s bankama. Nastavit će se dijalog, nije ovo kraj. Mi ćemo u rebalansu proračuna koji planiramo za idući tjedan osigurati određeni iznos sredstava”, kazao je Marić i dodao da ne bi spekulirao o brojkama.

“Kako ćemo dalje, o tome ćemo razgovarati”, dodao je.

Marić se osvrnuo i na problem neisplate prekovremenih sati.

“Što se tiče prekovremenih sati, o njima smo razgovarali, imamo i neke sudske procese iz prošlosti. Sada sam i s Berošem o tome razgovarao. Oni i dalje vjeruju da je sve bilo uredno obračunavano, ali ako sud kaže drugačije, država mora postupati sukladno tome. Bez obzira na uvjerenje Ministarstva zdravstva da je sve bilo u redu, vidjet ćemo sve, i po pitanju iznosa i dinamike”, kazao je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.