Salapić: Da nismo pokrenuli ovrhe, 2021. godine bi imali mnogo veći broj ovrha

Vijesti 19. lis 202018:19 > 18:27
N1

Od danas se ponovno provode ovršni postupci. Istekao je moratorij uveden zbog epidemije izazvane koronavirusom pa na naplatu stižu neplaćeni računi od travnja do lipnja ove godine. O tom smo problemu, koji pogađa velik broj građana, razgovarali s Josipom Salapićem, državnim tajnikom u Ministarstvu uprave.

“U prvom trenu navale koronavirusa Vlada se odlučila na odgovorno zaključavanje gospodarstva. Nama je više od šest milijardi kuna dano za održanje radnih mjesta, a otpisani su dugovi poduzetnika od dvije milijarde.

VEZANA VIJEST

Danas smo se bolje upoznali s virusom, a da danas, šest mjeseci kasnije, nismo pokrenuli ovrhe, imali bi 2021. godine mnogo veći broj ovrha. Danas nisu sve ovrhe krenule na naplatu. Pravomoćnosti odluka je potrebno oko dva i pol mjeseca. Građani će imati još vremena za dogovor s ovršiteljima, kako bi mogli na rate platiti”, rekao je Salapić. 

“Temelj za sve ovo je određeni dug – ako ste nešto kupili, a dugujete, morate platiti. Vjerovnik ima svoje obveze koje mora podmiriti, nekada su to i plaće radnicima, a nekada je to i alimentacija. 

#related-news_0

Odgovornost je i vjerovnika – mi u našim razgovorima nismo naišli na to da se netko ne želi dogovoriti”, rekao je Salapić. 

Kazao je i kako se radi na poboljšanju Ovršnog zakona.

“Ono što je do sada bilo, da se za dug od 100 kuna vraća 800-1000, sada bi trebalo biti prema novom zakonu biti da se za dug od 100 kuna vraća oko 300-500. Sad bi trebali bržim i efikasnijim postupkom doći do rješenja. Vodimo računa da se sačuva dostojanstvo ovršenika”, rekao je Salapić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.