Markotić: Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će on biti sporiji

Vijesti 20. lis 202020:28 > 21. lis 2020 07:00
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Paralelno s pandemijom koronavirusa koja posljednjih dana, a i tjedana, žestoko udara na hrvatski zdravstveni sustav, pojavio se i problem opskrbe bolnica lijekovima, a nakon što nije postignut dogovor između veledrogerija i Vlade vezano uz podmirenje dijela duga bolnica i ljekarni.

Veledrogerije su obustavile isporuku lijekova za 33 bolnice, a postavlja se pitanje kakva je situacija u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Profesorica Alemka Markotić kaže da je za sada sve pod kontrolom.

“Sigurna sam da će se rješenje naći, a jasno je da pacijenti u ovoj situaciji ne smiju ostati bez lijekova. Za sada nema nikakve krize, imamo dovoljno zaliha, a nadam se rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve, ističe.
O potezu veledrogerija da obustave isporuku u ovoj situacije kaže da je duga povijest odnosa, kojekakvih problema, mogli bi nekoliko emisija o tome razgovarati.”

VEZANE VIJESTI

“To je nešto što se događa jedanput ili dvaput godišnje i u suštini se nađe rješenje problema. Mislim da ima prostora za raspravu i o cijenama i o puno toga”, dodaje.

Što se tiče situacije s covidom, ravnateljica “Fran Mihaljevića” kaže da već nekoliko tjedana otprilike isti broj pacijenata primaju i otpuštaju.

“Sedam je bolesnika na respiratoru, a borimo se svakodnevno sa situacijom da pojedini djelatnici su pozitivni. Moramo na neki način pokriti ljude, za sada sve funkcionira. Povećanje broja hospitaliziranih pratimo svi”, dodaje profesorica rekavši da nitko od djelatnika nije ozbiljnije bolestan.

Prerano za donošenje zaključaka

Profesorica Markotić ističe da je prerano donositi zaključke o tome jesu li ili nisu novodonesene mjere urodile plodom, a s obzirom da su u zabilježene manje brojke posljednja dva dana.

#related-news_0

“Treba pratiti cijeli tjedan, vidjet ćemo kako se će stvari razvijati. Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada svakako biti sporiji jer prije kada smo donosili mjere, virus nije bio toliko raširen u populaciji. Sada kada se toliko raširio, one ne mogu polučiti tako brz učinak.”

Na upit treba li uvesti i jače mjere, Markotić kaže da se prate brojke, situacija, stanje i starost oboljelih, kao u drugim zemljama.

“Niti jedna zemlja ne trči s uvođenjem oštrijih mjera dok ne moraju.”

Markotić: Cijenim kolege, ali…

Znanstvenik Igor Štagljar pak kaže da smo sada “na prekretnici” i ako ne reagiramo da nas čeka češki scenarij.

“Kolegu Štagljara iznimno cijenim i sve njih, međutim svi mi govorimo prema svojem mišljenju i nahođenju, osjećaju. Za takve prognoze i analize su pozvani epidemiolozi da to naprave prema različitim modelima, iskustvu, brojkama kojima raspolažu… Kolega Capak i kolega Kolarić vas stalno o tome izvješćuju, mislim da se svatko od nas ipak treba držati svojeg dijela ekspertize te u tom kontekstu procjenjivati takve stvari”, smatra Markotić.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar, govori da bi s obzirom na broj ljudi u samoizolaciji u Zagrebu za dva tjedna možemo očekivati do 2.500 dnevno zaraženih. Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc je pak rekao da u ovom trenutku u Zagrebu ima 50 do 100 tisuća zaraženih.

#related-news_0

“Kolega Šostar je neurokirurg, ja sam infektolog, kolega Lauc je molekularni biolog… Mi možemo imati neku svoju ideju o nečemu, a najbolje da se ovo prepusti struci koja je za to pozvana da to radi, a to je epidemiološka struka. Svatko može od nas pogoditi neku brojku, ja sam pogodila dan kada je bilo 0 zaraženih. Ali ne zato što nešto znam, nego zato što sam to pogodila. Ne možemo na taj način razgovarati, svatko sa strane svoje struke treba davati informacije o onome o čemu je on najpozvaniji. Potrebne su nam različite informacije oko liječenja, razvoja cjepiva…”, poručuje profesorica Markotić.

Naši se epidemiolozi svakodnevno čuju s kolegama iz Europe i svijeta, dodaje Markotić, ističući da relevantne podatke imaju epidemiolozi.

Zaključuje, a s obzirom na mjere, da se može očekivati slabija sezona gripe.

“To se već vidjelo u Australiji i u Novom Zelandu, ne samo oboljelih od gripe, već i u redukciji broja drugih infekcija dišnog sustava. To može pomoći za restrikciju tih bolesti i za Covid. Vrlo je važno prakticirati sve mjere, svi šmrcamo i kašljemo. Jako je važno i nositi maske, distanca je iznimno važna, kao i provjetravanje prostora. Može se nagomilati aerosol, kojim se vjerojatno možemo zaraziti”, kaže Markotić, a donosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.