Korona i u zabočkoj bolnici, pacijente koji nisu životno ugroženi šalju kućama

Vijesti 24. lis 202018:48 > 22:22
N1

Koronavirus probio se i u bolnicu u Zaboku. Kako doznajemo, pacijente koji nisu životno ugroženi iz zabočke bolnice šalju kućama. Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina za Hinu je rekao da će zaraženi pacijenti čije stanje traži zadržavanje ostati u bolnici, a oni kod kojih su simptomi blagi bit će otpušteni kući.

Kućama se šalju i pacijenti pozitivni na koronavirus, koji nisu u životnoj opasnosti. Da stvar bude gora, kako neslužbeno doznajemo, za sve njih nema dovoljno sanitetskih vozila koja bi ih prevezla do domova, pa ih iz bolnice odvoze članovi njihovih obitelji.

“Pacijenti zaraženi koronvirusom i čije stanje traži zadržavanje u bolnici, ostat će u OB Zabok kao i ostali pacijenti. Oni koji imaju blage simptome i čija je zdravstvena slika dobra biti će otpušteni svojim kućama uz propisanu mjeru samoizolacije u dogovoru s epidemiolozima”, pojasnio je Vančina.

Po pojedine pacijente stižu članovi obitelji

Naglasio je i kako se otpuštanje pacijenata i njihov transport kući radi u dogovoru s obitelji. “Po pojedine pacijente stižu članovi obitelji, dok onima, koji nemaju tu mogućnost prijevoz osigurava OB Zabok”, rekao je.

Situacija se, ističe, ni po čemu ne razlikuje od situacije u većini drugih zdravstvenih ustanova širom Hrvatske,

Virus ušao preko pacijenata na pulmologiji i kardiologiji

Do ulaska virusa došlo je, kaže,preko pacijenata koji su primljeni na odjel kardiologije i pulmologije i koji tada nisu pokazivali simptome. No, rezultati testova, koji su došli tek za nekoliko dana, pokazali su da su pacijenti pozitivni na Covid i tada je već došlo do širenja virusa. Sada je, naglasio je Vančina, zaraženo 20-ak pacijenata i oni će biti smješteni na posebnom katu bolnice.

Istaknuo je kako je ta mjera nužna da se raščisti situacija u bolnici budući da je u ovom trenutku i pet djelatnika OB Zabok zaraženo Covidom dok ih je 34 u samoizolaciji.

Što se tiče pacijenata, u ovom trenutku niti jedan od njih nije na respiratoru odnosno kisiku.

Napomenuo je i kako problem bolnici predstavlja relativno sporo stizanje rezultata testiranja iz Zagreba.

“Na rezultate testiranja na Covid čekamo po nekoliko dana i to stvara veliki problem u radu bolnice, odnosno otkrivanju je li netko od pacijenata zaražen ili ne. Taj problem probat ćemo riješiti na način da se dio testova radi u zavodima za javno zdravstvo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji”, zaključio je Vančina.

U Hrvatskoj je danas, podsjetimo, najviše novozaraženih od početka epidemije – čak 2.242 ljudi pozitivno je u posljednja 24 sata. Preminulo je 16 ljudi, a 731 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga su na 52 pacijenta.

Zdravstveni sustav ozbiljno je načet, mnogo je zdravstvenih radnika zaraženo virusom ili je u samoizolaciji, pa je danas ministar zdravstva Vili Beroš u pomoć pozvao i liječnike koji su u mirovini.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19 ministar je zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama.

Ističe se kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.

Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore kazao je u Dnevniku N1 televizije da se već danas, na ministrov poziv, javilo 15 liječnika.

“Očekujem da se, oni koji mogu, stave na raspolaganje”, rekao je Luetić.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.