Ured Predsjednika Republike: Ovi dokumenti demantiraju ministra obrane

Vijesti 01. stu 202015:07 > 15:13
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Polemika na relaciji Ured predsjednika RH i Ministarstvo obrane oko polaganja vijenaca državnog vrha za blagdan Svih svetih.

Iz Ureda predsjednika RH stiglo je priopćenje naslovljeno “Ured predsjednika Republike Hrvatske objavljuje dokumente koji demantiraju ministra obrane”. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“Ured za odnose s javnošću ministarstva obrane, para političko tijelo koje ne treba poistovjećivati s ministarstvom, a posebice ne s Glavnim stožerom i čiji zadatak je da politički opslužuje svoju stranačku vrhušku u priopćenju od 31. listopada opet nije objasnilo zašto Ured Predsjednika Republike nikada nije ni obaviješten niti uključen u pripremu provedbe Odluke o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana, a kojom je bilo predviđeno zajedničko polaganje vijenca predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora. Ne objašnjavaju niti svoju (isključivu) ulogu u pripremi Programa obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020. Ključne informacije prešućuju pa ćemo još jednom ministru obrane osvježiti memoriju.

Kako ne bi ostalo dvojbi, Ured PRH objavljuje tri dokumenta: “Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana“ koju je 23. listopada potpisao ministar obrane; Zapovijed koju je (temeljem te Odluke) 28. listopada donio načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj; te “Program obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020.“ a koji je pripremio Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane.

Najprije o ministrovoj odluci. U Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u točci 3. jasno piše da će se “svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH“. Jasno je, dakle, da se predviđa zajedničko polaganje vijenaca. U istoj točci piše i ovo: “Program polaganja vijenaca izradit će Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane u suradnji s protokolima Predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH“, a “za provedbu ove točke odluke odgovoran je Glavni stožer OSRH i Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane“. Jasno je, opet, tko je zadužen za pripremu programa. Zadužen je MORH, g. ministre, vašom odlukom.

Ured Predsjednika RH

Iako smo već rekli, ali ponovimo: Odluka ministra obrane nikada nije dostavljena Uredu PRH, nitko nije obavijestio Ured PRH o programu svečanog polaganja vijenaca, nitko nije pozvao Ured PRH na usklađivanje protokola.

Na temelju odluke ministra obrane i programa MORH-a, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj donio je zapovijed 28. listopada.

Ured Predsjednika RH

U njegovoj zapovijedi, između ostalog, stoji: “Svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH bit će 30. listopada 2020. s početkom u 11:00 sati“.

Ured Predsjednika RH

U prilogu zapovijedi je – a to je posebno važno istaknuti – i “Program obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020.“ koji je pripremio Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane – produljena ruka ministra obrane. Program je to kojega je načelnik GS OSRH dobio iz MORH-a, prema uvijek istoj proceduri. Isti onaj Program kojega je valjda trebao dobiti i Ured PRH, ali ga nikada dobio nije, štoviše, trebalo ga je uskladiti s Uredom PRH, ali nije. A tko to nije učinio, a morao je? MORH.

Ured Predsjednika RH

Dovoljan je pogled na priloženi “Program obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020.“ Samostalne službe za protokol MORHa (tj. ministra obrane) stoji: “Zajedničko polaganje vijenaca predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH predviđa se za 30. listopada, u 11 sati“. Istina, napomenuto je kako se samo još satnica mora uskladiti s protokolima PRH, Hrvatskog sabora i Vlade. Ali, kao što ni sam program nikada nije dostavljen Uredu PRH, tako se ni o satnici nikada nije upitalo Ured PRH.

Jedino što je točno u zadnjem priopćenju MORH-a jest tvrdnja kako se u ministrovoj Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH. Ali, Ured PRH to nikada nije ni rekao. Rekli smo da se datum i vrijeme zajedničkog polaganja vijenaca – 30. listopada u 11 sati – nalaze u programu koji je pripremio MORH, točnije Samostalna služba za protokol Ministarstva obrane. I da sada dodamo još važnije: s istim Programom upoznat je i ministar Banožić osobno, jer mu je dostavljen skupa s već spomenutom zapovijedi načelnika GS OSRH.

Iz svega neprijeporno proizlazi kako je ministar obrane znao da se priprema zajedničko obilježavanje blagdana Svih svetih 30. listopada (vidio je to u programu MORH-a koji je ‘samostalno’ priredila njegova služba za protokol i znao je da se za tu svrhu angažira Počasno zaštitna bojna (vidio je to iz zapovijedi načelnika GS OSRH).

Ali očito nije znao da njegov stranački gazda i predsjednik Vlade planira prekinuti uljuđenu tradiciju zajedničkog polaganja vijenaca u prigodi državnih blagdana. A kada je i to doznao, morao se javno izložiti, pa makar govoreći neistine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.