Opet skandal: Maturanti znali rješenja prije službene objave

Vijesti 23. lip 201515:21 > 15:23
Ilustracija

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja jutros je objavio pitanja i točna rješenja ispita slušanja i čitanja na A razini engleskog jezika, ali čini se da su ih maturanti imali i ranije.

Portal Srednja.hr tvrdi da je još u ponedjeljak dobio informaciju o točnim odgovorima na ispitu. Od 65 pitanja iz navedena dva dijela ispita, čak 61 odgovor koji su dobili unaprijed bio je točan.

“Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu”, rekao je jedan maturant portalu srednja.hr.

Srednja.hr

NCVVO je tek jutros objavio pitanja i rješenja s cijelog ispita engleskog A razine pa se postavlja pitanje kako su maturanti mogli odmah nakon ispita znati točna rješenja koja su dijelili putem društvenih mreža.

Od NCVVO-a se službeno nije mogla dobiti nikakva potvrda te će se pričekati rezultati istrage, jer je slučaj proslijeđen policiji.

Prema dojavi koju je Index dobio od maturanata, odgovori na pitanja iz ispita B razine matematike, koji se pisao jutros, Facebookom su počeli kružiti sat vremena prije nego je ispit bio završen. Pritom u oba slučaja kruže isključivo kombinacije brojeva i slova koja predstavljaju točne odgovore, a koje bi bilo vrlo teško zapamtiti za vrijeme polaganja samog ispita.