Od jeseni studij za 'specijaliste za EU projekte'

Vijesti 24. lip 201515:23 > 15:31
Morgue File/Ilustracija

U drugoj polovici rujna započet će interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij "Priprema i provedba EU projekata" koji će izvoditi Pravni, Ekonomski, Građevinski i Agronomski fakultet te Institut za razvoj i međunarodne odnose, istaknuto je u srijedu na predstavljanju studija u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj studija je obrazovati i osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu te učinkovitu i djelotvornu provedbu razvojnih projekata i strategija financiranih sredstvima EU, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora.

Na studiju će se obrazovati i osposobljavati zaposlenici iz gospodarstva, tijela državne uprave, jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, konzultanti te nezaposleni visokoobrazovani građani koji će pohađanjem studija izgraditi svoje kompetencije te na tržištu rada postati konkurentnija radna snaga.

Rok za podnošenje prijava je 15. rujna, studij traje jednu godinu (dva semestra), košta 26 tisuća kuna, a završetkom se stječe akademski naziv sveučilišni specijalist za EU projekte.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga istaknuo je važnost suradnje sveučilišta i gospodarstva. Kazao je kako se Hrvatska ne može razvijati i izvući iz krize ukoliko se svi potencijali ne uključe u te napore.

Tu je važna pomoć hrvatskih sveučilišta, čije znanje trenutno nije dovoljno iskorišteno i potrebno je to znanje dati na korištenje gospodarstvu, kazao je Šimpraga napominjući kako hrvatsko gospodarstvo svjetskom i europskom može konkurirati samo novim inovativnim proizvodima i uslugama.

Važnost suradnje sveučilišta i gospodarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić također je naglasio važnost suradnje sveučilišta i gospodarstva.

Jedna od ključnih stvari u novoj Financijskoj perspektivi EU je jačanje kapaciteta hrvatske države u svim segmentima, što znači transferirati određena znanja, razviti kapacitete, euducirati ljude i kontinuirano ih obrazovati, kazao je.

Grčić je ponovio kako je ispred nas ogroman posao, to govore novci i cifre koje se svakodnevno spominju. “Ogroman je potencijal koji se mjeri negdje u prosjeku 20-tak posto rasta BDP-a u sedam godina i to samo zahvaljujući EU fondovima”, kazao je te dodao kako je to najveći efekt integracije Hrvatske u EU.

Istaknuo je i kako je jučer stiglo izvješće po kojem je Hrvatska ugovorila sva sredstva koja su bila na raspolaganju iz IPA-e, svih 450 milijuna eura. “To je važna i dobra vijest, svi ti novci su ugovoreni”, kazao je Grčić napominjući da sada ostaje da se ti novci potroše kroz implementaciju i realizaciju projekata na terenu.

Tek je pred nama ovaj glavni posao, jer ćemo svake godine, od prošle pa nadalje imati iznos alokacije kao u cijelom razdoblju 2007. do 2013., naveo je Grčić.