Mirjana Rakić: Vrhovni suci neće upasti u zamku koju im postavlja Trump

Vijesti 09. stu 202011:05 > 11:07
N1

Joe Biden izabran je u subotu za 46. američkog nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom čime je završilo dosad neviđeno političko razdoblje koje je uzdrmalo Sjedinjene Države i svijet. Nakon četiri dana napetog prebrojavanja glasova, bivši potpredsjednik Baracka Obame prešao je "čarobni" prag od 270 elektorskih glasova, što su proglasile američke mreže CNN, NBC i CBS u subotu.

Ove povijesne izbore u N1 Studiju uživo komentirala je stručnjakinja za vanjsku politiku Mirjana Rakić.

Izborna noć pretvorila se u izborni tjedna, ističe ona i dodaje: “Još će se brojati glasovi, bez obzira na to što Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani tvrdi da suci nisu važni. Oni su itekako važni i to upravo na državnim razinama, jer ovisno o njima dalje slijede procesi prema Vrhovnom sudu. Ne ide se izravno na Vrhovni sud”, pojašnjava Rakić.

Dodaje i sljedeće: “A čini mi se i da su istovremeno vrhovni suci ljudi od ugleda, bez obzira na to kojoj opciji pripadali, i neće se dovodi u zamku koju im postavlja Donald Trump.”

“Predsjednik Trump je unaprijed tvrdio da će, ako pobijede Demokrati, to biti prevara i laže te da se to neće moći prihvatiti”, ističe.

VEZANE VIJESTI

Ističe i kako je Trumpov glavni odvjetnik “najavio da će pokrenuti sudske postupke u državama gdje se još broje glasovi – Arizoni, Nevadi, Pennsylvaniji i Wisconsinu. Istodobno su sudovi iz tih zemalja unaprijed rekli da niti jedna tvrdnja koji Giuliani iznosi nema argumente, činjenice, pa prema tome ni mogućnost da bilo koji sud temeljem toga donese odluku”, smatra ona.

Istodobno se nada da Trump neće pozvati svoje pristaše da izađu na ulicu. “U dubokom raskolu u kojem se nalazi američko društvo, to bi moglo imati nesagledive posljedice, pa čak se i netko kao što je Trump ne bi se usudio to napraviti”, kaže Rakić.

“Trump treba publiku, on je jedan predsjednik koji je glumac. Sjećamo se druge debate na koju nije htio pristati, on treba žive ljude. Opasnost je u njegovim javnim nastupima, zasad se on kloni TV-a i sve prepušta svom odvjetničkom timu”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.