Za kandidaturu na izborima više ne treba prebivalište staro šest mjeseci

Vijesti 10. stu 202010:04 > 10:07
Ilustracija

Ministarstvo pravosuđa i uprave pustilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima prema kojemu bi se smanjio broj dužnosnika, piše u utorak Jutarnji list.

Tako bi župani u županijama s više od 250.000 stanovnika te gradonačelnici u gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika imali dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima na neposrednim izborima.

Župan u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima vise od 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije imali bi jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima, dok će se općinski načelnici i gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35.000 stanovnika i nisu sjedišta županija birati bez zamjenika.

Osim toga, ide se i na smanjenje broja vijećnika u predstavničkim tijelima pa bi se tako Skupština Grada Zagreba sa 51 zastupnika smanjila na njih 47.

Još je jedna važna novost o kojoj se ranije nije govorilo, a to je odredba o prebivalištu. Više ne bi vrijedila norma da se kandidirati može samo osoba koja ima prebivalište najmanje šest mjeseci u mjestu kandidature, nego bi uvjet bio da prebivalište ima na dan raspisivanja izbora.

Vlada je ovaj zakonski prijedlog najavljivala kao reformski potez s ciljem stvaranja jeftinije, manje i efikasnije lokalne samouprave, no oporba tvrdi da su to samo kozmetičke promjene koje “vještiji” lokalni čelnici već sada izigravaju.

“Tu neće biti nikakvih ušteda”, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta, navodeći da bi prava reforma lokalne samouprave bilo smanjenje broja općina i gradova te ukidanje županija. Prelijevat će se iz šupljeg u prazno, kazao je Grmoja.

Rada Borić iz Nove ljevice također ne vidi nikakvu reformu u ovim izmjenama. Prava reforma značila bi smanjenje broja, a povećanje ovlasti preostalim jedinicama lokalne vlasti, uz jačanje fiskalnih kapaciteta, odgovornosti lokalnih čelnika i participacije građana u odlučivanju.

Arsen Bauk iz SDP-a kaže da će se smanjiti broj dužnosnika, ali da to ništa ne znaci jer će se povećati zapošljavanje u upravna tijela pa će umjesto na četvero godišnji mandat zamjenika gradonačelnika biti zaposleni za stalno, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.