U Koloni sjećanja 500 ljudi uz razmak, kontrola pri ulasku u grad

Vijesti 10. stu 202010:18 > 16:14
N1

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio održavanje Kolone sjećanja, druga sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj kao i sastanak na temu organizacije obilježavanja blagdana 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, održana je danas u Ministarstvu branitelja u 13 sati.

Na sastanku je bio i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Nakon sjednice obratio se ministar obrane, Tomo Medved, koji je rekao da će se Kolona sjećanja održati uz sve epidemiološke mjere koje su dosad propisane te da će na njoj smjeti biti do 500 ljudi.

Pozvao je one koji žele doći u Vukovar, da to učine i ovih dana do 18. studenoga, a oni koji dođu na sam dan pada grada, morat će nositi maske i poštovati propisani razmak. Osim toga, oni koji žele odati pijetet žrtvi Vukovara to mogu učiniti u svojim gradovima, u onim ulicama koje nose ime Grada Vukovara i Škabrnje, rekao je ministar.

Nakon ministra govorio je Capak, kazavši da se pri organizaciji Kolone sjećanja vodilo računa da se većina događaja 18. studenoga održava na otvorenom, da se poštuje propisana distanca te da se maske nose i na otvorenom i u zatvorenom.

“Uz pomoć redara bit će praćeno nošenje maski i poštivanje distance. Neće biti organiziranog smještaja, a rad ugostiteljskih objekata bit će smanjen”, rekao je Capak.

Capak je rekao da se nada da nitko neće brojati ljude. Kaže da se radi o koloni dugačkoj preko 5 kilometara te se u tim situacijama može osigurati razmak.

Vodeći računa o svemu, donijeli smo čitav niz aktivnosti i mjera. Pozivamo sve da ove godine s obzirom na epidemiološku situaciju razmisle o drukčijem načinu odavanja pijeteta žrtvama Domovinskog rata i Vukovara, rekao je Capak.

“Ovo je dan kad se svi trebmo zamisliti o svemu što se događalo ’91. i žrtve Vukovara i Škabrnje. Na bilo koji način što netko to smatra mjerom licemjerja, ja to ne bih komentirao”, rekao je Capak.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić izjavio je u utorak kako Nacionalni stožer treba donijeti mjere o održavanju Kolone sjećanja u Vukovaru o kojima će se potom raspravljati s ciljem da se pronađe način koji će biti u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Frka Petešić rekao je to novinarima u utorak uoči sastanka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

#related-news_0

 Upitan za ocjenu Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) koji je upozorio da bi Kolona sjećanja mogla biti novo žarište koronavirusa rekao je da upravo zbog toga Stožer civilne zaštite treba donijeti mjere o kojima će raspravljati.

“Stožer treba donijeti mjere i o tome ćemo raspravljati, jer svima je cilj da se s s jedne strane obilježi, a da se pronađe način koji će biti u skladu sa svim epidemiološkim mjerama”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.