Markotić: Svi sa simptomima će biti testirani, ali uvijek iznimka postoji

Vijesti 11. stu 202011:59 > 12:02
N1

Na press konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić objasnili su situaciju s testiranjima u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak je odgovorio na kritike o nepoklapanju brojki: “Hrvatska ima dugu tradiciju zdravstvene statistike. Stojimo iza svakog podatka koji iznesemo. Ako netko misli da HZJZ ne daje točne podatke, trebao bi imati argumente. Sigurno nismo dosegli plafon testiranja, uvodimo i te brze antigenske testove što će značajno povećati broj dnevnih testova. Ako je netko bio u kontaktu i razvije simptome, bitno je da ode u samoizolaciju, čak i ako ga se ne šalje na test. Takvih je slučajeva malo. Mogućnost da se pošalje nekoga na test postoji, ako i nemaju uputnicu ili nisu naručeni. Tko god dođe, može pristupiti testu.”

VEZANE VIJESTI

“Svi koji imaju simptome, ako se osjećaju loše, potražit će pomoć liječnika i tamo će biti testirani. Dio ljudi svjesno ostaje doma s blažim simptomima, izoliraju se s obitelji, sve treba uzeti u obzir. Svi sa simptomima će biti testirani, nitko nije uskraćen, ali uvijek iznimka postoji”, naglasila je Alemka Markotić.

Brzo ćemo prijeći brojku od 10 tisuća testiranja dnevno, vjerojatno do kraja tjedna, dodao je Capak.

Komentirajući stroj koji može brzo i puno uzoraka testirati Markotić je rekla: “U pogonu je, no problem je što proizvođač nije mogao osigurati dovoljnu količinu testova. Dnevno ih možemo imati oko 350, a ima kapacitet do 1.400 testova.”

Dotaknuli su se i situacije s testiranjem na zagrebačkom Velesajmu.

“Kapaciteti u HZJZ-u, koji uzima uzorke s Velesajma, ograničeni su. Morali smo ograničiti broj uzoraka s Velesajma, ali to će uskoro biti riješeno, da se princip testiranja tamo promijeni i da uključimo veće kapacitete. Što se tiče privatnih ustanova, za brze antigenske testove ne znam da rade. Koliko mi je poznato, nitko od privatnih ustanova ne radi, a ako rade, uključit ćemo ih, ali uz kontrolu”, objasnio je Capak.

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.