Ivo Sanader proglašen krivim, osuđen na 8 godina zatvora!

Vijesti 13. stu 202007:27 > 15:32
Sanjin Strukic/PIXSELL (ilustracija)

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim".

Sanaderu 8 godina zatvora

Obrazlažući presudu u slučaju Fimi media, predsjednica sudskog vijeća Irena Kvaternik naglasila je da je nepravomoćno osuđeni bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zbog svojih nezasitnih potreba zloupotrebljavao položaj i moć na štetu svih građana.

”Sanader je grubo zloupotrebljavao svoj položaj i moć. Uživao je privilegije, ali je zbog svojih nezasitnih potreba to činio na štetu svih građana pa i onih koji su ga izabrali. Stvorio je priču da je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak”, kazala je sutkinja.

Detaljno obrazlažući presudu, sutkinja je naglasila da je Sanader koristio svoju poziciju premijera da bi stranci osigurao novac iz nelegalnog izvora te da je HDZ kao pravna osoba odgovorna za kazneno djelo koje su počinili njezin tadašnji predsjednik Sanader i nepravomoćno osuđena stranačka blagajnica Branka Pavošević.

Sutkinja je istaknula da je riječ o dokazanom slučaju političke korupcije u kojem je Sanader povezao i organizirao u zajedničko djelovanje tadašnje rizničara stranke Mladena Barišića, danas pokojnu vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak i bivšu šeficu HDZ-ovog računovodstva Branku Pavošević.

”Svaki član je imao točno određenu ulogu koju im je dodijelio Sanader i svatko je postupao po njegovom nalogu. Dogovorili su se da će se HDZ financirati iz dobiti koju će ostvariti Fimi medija putem tzv. crnog fonda”, kazala je sutkinja dodajući kako sud smatra da donacijama nije dokazana imovinska korist pa je ispušten taj dio optužnice.

Pojašnjavajući dokazanu zlouporabu položaja Sanaderu i Pavošević te pomaganje u zlouporabi položaja Barišiću, sutkinja je naglasila da je dijelom dokazana tvrdnja da je Barišić u dva navrata predao Sanaderu 15 milijuna kuna, ali da je jedini dokaz Barišićev iskaz. No, “poštujući standarde Europskog suda za ljudska prava, nije bilo moguće utvrditi Sanaderovu odgovornost za to kazneno djelo samo na temelju tog iskaza”.

Sutkinja je dodala da je ispušten i dio optužbe da je HDZ ostvario protupravnu imovinsku korist putem donacija istaknuvši kako je to legalan način financiranja političkih stranaka. ”Eventualno se može govoriti o prekršajnoj odgovornosti u prikupljanju donacija, a radilo se o iznosu većem od devet milijuna kuna”, nadodala je.

Govoreći o financiranjima, sutkinja je kazala da je utvrđeno kako je novcem iz ”crnog fonda” financiran pjevač Marko Perković Thompsnon, ali i kupnja opreme za Osječku televiziju i Hrvatski list. No, nije dokazano da su novcem iz ”crnog fonda” kupljena dva BMW-a i plaćeni pjevači Mate Mišo Kovač i Nina Badrić za nastupe na stranačkim skupovima 2007 godine.

”Budući da je to tvrdio jedino Barišić, sud samo na tome nije mogao temeljiti sudsku presudu. Moguće je da je Barišić obavio ta plaćanja, što ne znači da su oni plaćeni novcem iz Fimi medije”, pojasnila je Kvaternik.

Sanader je dobio 8 godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu za HDZ, sutkinja je kazala da se stranci oduzima 14,6 milijuna kuna jer je tijekom postupka utvrđeno da je stranka stekla upravo toliku imovinsku korist.

Oduzima se i 2,5 milijuna kuna deponiranih na računu suda, a riječ je o protupravno stečenoj imovinskoj koristi Nevenke Jurak koja je preminula tijekom suđenja pa je protiv nje obustavljen postupak, dok je Fimi media otišla u stečaj.

Kazne Barišiću, Pavošević i HDZ-u

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Sanader ni njegovi suoptuženici, u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Uz Sanadera, HDZ, Barišića i Pavošević sudi se i bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade i stranke Ratku Mačeku. Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

U USKOK-u zadovoljni presudom, ali će se žaliti na kazne

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko izjavila je u petak da je tužiteljstvo načelno zadovoljno osuđujućom presudom u aferi Fimi media, ali ne i visinom kazni te iznosom imovinske koristi koja bi se treba oduzeti kad presuda postane pravomoćna.

“U načelu smo zadovoljni presudom, naravno ne u potpunosti u ovom dijelu gdje je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni činjenicom da su donacije ispuštene iz činjeničkog opisa, smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi, jer donacije nisu bile prikupljene na legalan način, već su prikupljane u okviru plana, promišljeno, i ne radi se o pukom neevidentiranju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi da su one zbog tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena”, rekla je novinarima Vučko.

Bauk: “HDZ je izvor, tok i ušće korupcije”

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk komentirao je nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu i suoptuženima za aferu Fimi media.

“Pa, bilo me je strah da se ne ponovi ona poznata umjetnička i filmska poslovica da je druga sezona uvijek lošija od prve sezone.”

“Mislim da je presuda očekivana, da su HDZ i Sanader proglašeni krivima. Međutim, obzirom na protok vremena, provođenje pravde, koje je još uvijek u nepravomoćnim fazi, neće imati onakav učinak da je priča završena u nekom normalnom vremenu”, kazao je i potom objasnio što smatra o mogućim političkim posljedicama po HDZ:

“Što se tiče političkih posljedica, to će biti dodatni argument onima koji tvrde, a tu spada i moja stranka, da je HDZ izvor, tok i ušće korupcije u Hrvatskoj s tek nekim pritocima s lijeve ili desne strane, što je u odnosu na njih vrlo rijetko.”

“256.000 članova HDZ-a, ili koliko ih već ima, nisu krali, ali pojedinci iz vodstva svakako jesu”, istaknuo je.

>>> Sve o desetogodišnjem slučaju čitajte OVDJE >>>

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.