U Koloni sjećanja oko deset tisuća

Vijesti 18. stu 202012:32 > 12:35
Emica Elvedji/PIXSELL

Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba.

Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo oko 10.000 ljudi.

VEZANE VIJESTI

“Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade TomoMedved.

Brojni sudionici kolone ogrnuti su hrvatskim zastavama ili ih nose u rukama kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze. Mnogi na licu nose zaštitne maske, ali je puno njih bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari djelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva.

“Teško je kontrolirati ovako veliki broj ljudi, ali ja jednostavno nisam mogao ne doći. Nosim zaštitinu masku i vjerujem da će sve ovo proći dobro”, rekao je Hrvoje Marijanović koji je iz okolice Varaždina.

Po mišljenju KrunoslavaMarinčića koji je u Vukovar iz Zagreba stigao sa suprugom, Vukovar je nezaobilazno mjesto za njega 18. studenoga i već godinama je sudionikom Kolone sjećanja.

#related-news_0

“Mislim da se svi s poštovanjem moramo prisjećati svega onoga što su Vukovarci preživjeli i doživjeli u srpskoj agresiji. Tu žrtvu treba poštovati i duboko joj se klanjati jer da nije bilo nje danas ovdje ne bismo bili”, rekao je.

Zamjenica vukovarskog gradonačelnika IvanaMujkić, koja u Koloni sjećanja “predstavlja” Grad Vukovar s obzirom da su gradonačelnik IvanPenava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček oboljeli od covida, rekla je prije početka kretanje kolone da teško procijeniti broj sudionika, ali da ih je u Vukovaru najmanje pet tisuća.

“Ono što je najvažnije, ljudi poštuju preporučene mjere, drže razmak i vjerujem kako će sve proći onako kako treba”, rekla je Mujkić.

Kolona sjećanja krenula je ove godine zbog epidemioloških mjera ispred, a ne iz dvorišta vukovarske bolnice, a predvode je tradicionalno branitelji i stradalnici grada Vukovara.

#related-news_0

U koloni su i dužnosnici; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade AndrejPlenković s nekoliko ministara. Po dolasku na Memorijalno groblje oni polažu vijence, a bit će na misi zadušnici koju na groblju predvodi vrhbosanski nadbiskup, kardinal VinkoPuljić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.