Položeni vijenci u spomen na ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991.

Vijesti 18. stu 202013:27 > 13:32
Davor Javorovic/PIXSELL

Na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Vijence su sa izaslanstvima položili i svijeću zapalili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, posljedni zapovjednik obrane grada Vukovara 1991. godine Branko Borković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grad Vukovara Ivana Mujkić. Oni su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja koja je na 29. obljetnicu sloma obrane toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine u Vukovaru okupila oko 10.000 domoljuba.

Osim predstavnika državnih vlasti među kojima nije bilo i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu odao polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Ovčari, u koloni sjećanja bili su brojni saborski zastupnici i predstavnici političkih stranaka, među kojima Miroslav Tuđman, Miroslav Škoro, Nikola Grmoja, Zlatan Hasanbegović, Miro Bulj.

Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Peđom Grbinom položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu u kojem je po dosad prikupljenim podacima poginulo, ubijeno ili nestalo 2717 osoba dok se za 386 osoba još uvijek traga.

Počast žrtvama Ovčare odao je polaganjem vijenca podno spomen obilježja na tom nekadašnjem poljoprivrednom imanju izvan Vukovara i stratištu na kojem je 20. studenoga 191. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tijek događaja u Vukovaru iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.