Vili Beroš: Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava

Vijesti 22. stu 202018:24 > 22:08
Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 iz izolacije je kazao kako se oporavlja od koronavirusa, te kako stojimo s virusom na razini cijele zemlje.

“Bolest ne diskriminira, svi ćemo nekada oboljeti od neke bolesti. Bilo bi dobro da ova bolest napada samo ministre, jer bi tako brzo riješili problematiku, ai nije tako.

VEZANA VIJEST

Nastojao sam napraviti sve da se zaštitim, ali nisam uspio. Svi se više nalazimo u zatvorenim prostorima, stvara se aerosol, i moram opet apelirati da se češće provjetravaju prostorije”, rekao je Beroš, te dodao kako se osjeća bolje i nema više visoku temperaturu.

“Imam slabiji ukus i miris, no to me ne sprječava provoditi sve potrebno za posao. Moja obitelj, vozač i četiri suradnika su u izolaciji. No odmah sam potražio kod za stop covid aplikaciju, kako bi moji kontakti bili obaviješteni o tome da sam zaražen”, rekao je Beroš.

Mjere nisu presudne za širenje virusa

Manevarskog prostora imamo još dovoljno, kazao je on.

#related-news_0

“Ipak, mjere nisu presudne za širenje virusa. Da bi bile učinkovite, moramo ih se pridržavati. Treba naglasiti da je važno odgovorno ponašanje pojedinaca. Žalosti me vijest iz novina koja govori kako se iz Varaždina odlazi u obližnju županiju na kavu. Svi se moramo pridržavati mjera.

Iznimno zahvaljujem svim županijskim vlastima, ravnatelju bolnice koji se snašao i bolnicu preorijentirao za pružanje liječenja Covid pozitivnim bolesnicima. Rade sve što je u njihovoj mogućnosti, podigli su šatore, imaju kontejnere… Učinili su sve da pruže optimalnu zdravstvenu zaštitu.

Situacija u Sisku nije loša kao što je predstavljeno

Situacija nigdje nije sjajna, no odluke moramo donositi hladne glave. Razgovarao sam i s Čačićem i Posavcem, a Čačić zna koliko mu je bitno gospodarstvo, proizvodni pogoni, ugostiteljski objekti… Donio je odluku koja je utemeljena. I drugi župani čine tako. Idući tjedan imamo sastanak sa županima o tome kako se mjere mogu poboljšati”, rekao je Beroš i naglasio kako nema čarobnog štapića koji bi mogao riješiti ovaj problem.

#related-news_0

Ivana Šmit rekla je kako su donesene mjere – kamilica.

“Uvažavamo glas struke. Od početka smo epidemiolozima dali vjeru i oni su ti koji svoj posao znaju. Nakon njene izjave nazvao sam njenog ravnatelja koji je rekao kako situacija u Sisku nije takva kakvu je ona iznijela. Ako su kritike utemeljene, pozdravljam ih, ali paušalne, politikantske nisu dobre”, rekao je Beroš.

Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava

Na pitanje hoće li liječnici uskoro morati birati koga na respirator, ministar kaže:

“Nadam se da ne. U KBC-u Split popunjenost je 28 posto, u Rijeci 16 posto, u Dubravi 83 posto, a pripremaju se i nove ustanove. Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava.

I proljetos smo naglašavali da dolazi novi val, zdravstveni sustav smo prilagodili, ali se virus i dalje širi. Od zaraženih se 7-8 posto prima u bolnice. Stožer je od prvog dana usmjeren na rješenje i radi za dobrobit naših građana”, rekao je Beroš.

Kazao je kako je do sada od koronavirusa u domovina za starije preminulo 205 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.