Capak o oksfordskom cjepivu: Nismo tada znali koliko će ono biti učinkovito

Vijesti 23. stu 202009:56 > 10:50
N1

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 105691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba od toga 2638 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji je trenutno 40083 osoba. Do danas je ukupno testirano 683 104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata.

Nacionalni stožer u 11 sati održao je press konferenciju.

Mogli ste je pratiti UŽIVO na OVOM LINKU.

Stanje u županijama iz minute u minutu pratimo OVDJE.

“U svijetu je brojka narasla na 59 milijuna slučajeva”, rekao je Capak. Sad smo na 24. mjestu zamalja EU što se tiče incidencije, a na 13. mjesto po stopi smrtnosti, koja je 219 na milijun stanovnika. “Imamo visoki udio pozitivnih – 29 posto”, rekao je.

Situacija u KB Dubrava

“Situacija u bolnici Dubrava je stabilna. Respiratora ima na raspolaganju, ako bude potreba, pribavit će se novi”, rekla je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra Beroša.

Maske s bakrom

Što se tiče maski s bakrom, mikrobiologinja kaže da je “uvijek bilo diskusija o maskama – koliko štite, koliko ne. Sad smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama. Te maske su se pokazale neodgovarajućima i inspekcija je reagirala. Kad se nedostaci uklone one će se vratiti na tržište”, rekla je Katalinić-Janković.

Brzi testovi u Međimurju

“Mi razgovaramo o tome koji bi bio najbolji način. Kad su vođeni razgovori o testiranju u školama, mi smo zaključili da to ipak ne bi bio najbolji način. Prema našim preporukama, sva djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu tako da je zaključeno da ćemo pričekati i pronaći neki korisniji način”, rekao je Krunoslav Capak.

Oxfordsko cjepivo

To je preozbiljna informacija da bi na brzinu mogli reći da je učinkovito 70 posto, rekao je Capak. “Pričekao bih, još nisu objavili podatke treće faze testiranja.”

“Mi smo se priključili svim zemljama EU koje su ušle u zajedničku nabavu, Oxfordsko je prvo ponudilo ugovor. EU raspoređuje cjepivo prema broju stanovnika. To je bio prvi ugovor koji je ponuđen, ti ugovori imaju rokove, mi smo tražili najviše tog cjepiva. Mi ćemo dobiti 2,7 milijun doza tog cjepiva tijekom sedam mjeseci”, kazao je Capak.

Još nitko ne zna kada će početi distribucija cjepiva, čeka se objava treće faze istraživanja, dodao je. Kad se cjepivo naručivalo nije bilo podataka o učinkovitosti, rekao je šef HZJZ-a. “Nismo znali podatak o učinkovitosti kada smo rekli koju količinu želimo.”

Trajanje izolacije

“Kada smo donosili odluku o izolaciji, podaci su bili da je osoba imuna oko tri mjeseca. Na idućoj sjednici ćemo raspravljati o tome, produžit će se trajanje imuniteta vjerojatno na šest mjeseci”, rekao je.

Capak kaže da se i da se nošenje maski preporučuje i dalje.

Atigenska testiranja u ostalim županijama

Šef HZJZ-a kaže da mi nemamo masovna testiranje kao što je imala Slovačka. “Grad Zagreb povećao je testna mjesta s antigenskim testovima. Svi koji su negativni trebaju ići na PCR da se potvrdi ili opovrgne. Ako se pokaže negativni, na PCR-u može ispasti pozitivan.

Uvjet za to da se provode brzi testovi je da postoji logistika, a drugi uvjet da se ostvari kontakt s HZZO-om i njihovom platformom”, rekao je.

Stanje u Klinici Dr. Fran Mihaljević

“Imamo 26 bolesnika na respiratorima u Kliničkom centru. U cijelom svijetu je teško razdoblje, stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju. Predstoji nam još nekoliko zimskih mjeseci, bit će teško sve držati pod kontrolom. Na nama je iznimna odgovornost”, rekla je Markotić i dodala da svi moramo biti svjesni da ovo neće proći za par tjedana.

“Imat ćemo izniman pritisak oboljelih nekoliko mjeseci.”

ECMO uređaji

Markotić kaže da ti uređaji omogućavaju izvantjelesno rad srca i pluća. Glavni centar je u Klinici Dr. Fran Mihaljević. “Pritisak i s ECMO-om i respiratorima je bio i prije dvije godine kod gripe. Liječenje nije uspješno kao s gripom, postotak preživljavanja na ECMO-u je dosta nizak.”

Kako funkcionira zdravstveni sustav

Katalinić-Janković je rekla da  sustav funkcionira. “Teškoće su bile zbog smanjenih kapaciteta dotoka kisika. Rješenja su nađena i u Dubravi, i Rijeci, i Varaždinu. Sustav nije pred padom ni pred slomom…

Bilo je teškoća u sjevernim županijama”, rekla je pa dodala da su županije riješile probleme.

Capak kaže da su radili analizu hospitalizacija onkoloških bolesnika, pa su “vidjeli da su za vrijeme lockdowna pale za 70 posto, a nakon se vratile na stanje kakvo je bilo i 2019.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.