"Ping-pong je između predsjednika i premijera, ali i ozbiljnih znanstvenika"

Vijesti 23. stu 202017:01 > 17:04
N1

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković u Newsroomu je komentirao konačno dogovoreni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, koronakrizu i političko stanje u zemlji.

Za niz otvorenih pitanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića on je ukazao na stanje s Ustavom Republike Hrvatske:

VEZANE VIJESTI

“Iz ustavnih, vrlo nejasnih, ja volim reći pjesničkih ovlasti predsjednika, koje su u nekim područjima velike, nemamo niti jednu operativnu situaciju kako se to provodi. A još manje, barem bi to trebalo, neku proceduralnu razinu odnosa između predsjednika države, predsjednika Vlade i samog Sabora.”

Kako bi ilustrirao ozbiljnost takve situacije, naveo je činjenicu da je predsjednik Sabora, primjerice, taj koji u slučaju spriječenosti predsjednika Republike preuzima njegovu dužnost. Relković je zaključio, misleći na nedorečenosti u Ustavu, da “kad bismo to riješili, mi njihovog ping-ponga ne bismo imali”.

Tko je u ovoj krizi, okončanoj konačnom sjednicom VNS-a, ispao “pobjednik”, Relković je rekao da će svaki od njih dvojice tumačiti svoju situaciju:

“Djeluje da je dijelom pobjednik premijer jer je (sjednica) u Vladi, a ne u Vili Weiss. Međutim, Vladu je predložio predsjednik države.”

Relković bi, kazao je, očekivao od njih dvojice da se barem oko takvih pitanja slože je li riječ o članku 16. ili 17. Ustava.

#related-news_0

“Stvar je u tome što su određene neprincipijelnosti koje nam se događaju u sustavu, plod manjkavosti, pa nam se ovakvi razlozi, koji bi trebali biti normalne točke dnevnog reda, uzimaju kao razlozi za dublju netrpeljivost i štete cijelom sustavu”, kazao je.

“Velika pitanja se onda prelamaju preko ovakvih ping-ponga, ne samo između predsjednika i premijera, nego i između ozbiljnih znanstvenika u Hrvatskoj”, dodao je i pojasnio o čemu govori:

“Mi moramo uvažavati glas onih koji su u Stožeru, ali i Stožer itekako mora uvažavati glas znanstvenika koji su iz tih područja priznati ne samo u Hrvatskoj nego itekako i u svijetu. Kada se Stožer ispolitizira, kada izgubi vjerodostojnost poruka, nije pitanje u koju razinu lockdowna, i to je loša riječ, vi ulazite, nego da li vama javnost vjeruje, da li vama vjeruje netko tko će u svom stanu organizirati privatni party.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.