Izborila u EU-parlamentu zabranu programiranog kvarenja uređaja: HDZ bio protiv

Vijesti 27. stu 202014:01 > 14:03
N1

Biljana Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, detaljno je za N1 opisala kako je Europski parlament izglasao zabranu "programiranja kvarova" na aparatima, odnosno, obavezu stavljanja oznake popravljivosti, kao i to tko je od zastupnika iz Hrvatske bio za njen prijedlog, a tko protiv.

“Ja sam bila izvjestiteljica Socijalista i demokrata za ovu temu, bila sam u svim pregovorima kako će ovo izvješće izgledati. Strašan je pritisak bio na mene, jer sam inzistirala da se u izvješće stavi dio koji se odnosi na to da se zabranjuje programirano kvarenje uređaja, dakle to preuranjeno kvarenje i da se mora na uređaj staviti oznaka popravljivosti”, kazala je Borzan.

VEZANE VIJESTI

“Nažalost, dobar dio zastupnika je bio protiv, među kojima su, od naših iz Hrvatske, zastupnici HDZ-a. Moram zahvaliti ostalim kolegama, kako iz moje političke grupacije, tako i iz drugih, koji su unatoč čak i stavu svoje grupacije, glasali na istoj strani sa mnom, koji su stali na stranu građana, za razliku od HDZ-a, koji su glasali, eto, protiv ovih amandmana”, dodala je i potom nabrojala tko je kako glasao od parlamentaraca iz Hrvatske i u kojim okolnostima u odnosu na stavove svojih “političkih obitelji” s europske razine.

“Ruža Tomašić je jedina iz Konzervativaca glasala prema mom prijedlogu, suprotno stavu svoje grupacije. Valter Flego, njegova je grupacija bila podijeljena na, onako, dva podjednaka dijela; Liberali, oni su imali liberalan pristup, tko hoće neka podrži, tko neće neka bude protiv. Mislav Kolakušić i Vilibor Sinčić bili su nezavisni, oni su isto podržali. Ali, zastupnici HDZ-a, kako rekoh, bili su protiv.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.