Održan sastanak za pomoć poduzetnicima: Što Vlada nudi?

Vijesti 30. stu 202012:35 > 12:37
N1

U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Ministar Zdravko Marić je nakon sastanka s poduzetnicima rekao da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutno, kazao je, raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite.

“S jedne strane su one već poznate mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je 4000 kuna po zaposleniku za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna. S druge strane jedna tema koja je otvorena u doba proljeća, to su tzv. covid-krediti. Treći dio je da bismo išli u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili u potpunosti fiksnih troškova – komunalija. Uključujući i neke dodatne – plaća se HRT pristojba, spomenička renta, plaća se ZAMP-u”, objašnjava Marić. 

Kaže kako će se fokusirati na prosinac. 

VEZANE VIJESTI

“Gledat će se pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svi oni koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto da se kvalificiraju. Nakon 60 posto pada ići će određeno stupnjevanje koliki postotak fiksnih troškova će se pokrivati. Taj dio će se komunicirati putem porezne uprave, putem sustava e-porezna. Plaćanje će ići po dokazanima fakutrama za fiksne troškove putem Zavoda za zapošljavanje”, rekao je Marić. 

“Mi smo od prvog dana govorili o tome da su ovo razgovori i nadamo se dogovoru. Mislim da se svi slažemo da covid nije nešto zbog čega možemo u nekoga uperiti prstom. Okolnosti su vrlo specifične. Taj cijeli dijalog je bio usmjeren da se jasno pokaže i dokaže da nitko ne okreće leđa. Ključni prioritet i cilj su očuvanja radnih mjesta”, dodaje. 

Poduzetnici su tražili i smanjenje stope PDV-a, ali od toga, kako se čini zasad neće biti ništa. 

“Što se tiče snižene stope PDV-a, ta tema je raspravljana, fokus ovih mjera je očuvanje radnih mjesta. Mi moramo biti spremni na sve izazove koji su pred nama. Fokusiramo se na mjere. Cijelo ove vrijeme činimo porezno rasterećenje od dijela izravnih pa dijela neizravnih. Nije kao takvo tema ovih mjera”, kazao je Marić. 

Zagrebački poduzetnici, dok je sastanak bio u tijeku, održali su miran prosvjed koji će završiti pred zgradom Ministarstva financija gdje će simbolično zapaliti svijeće upozoravajući na svoj težak položaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.