"Opravdanje da su svinjokolje krive za širenje zaraze, vrhunac je ludosti"

Vijesti 01. pro 202013:37 > 13:41
N1

Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), komentirala je trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

HUBOL već neko vrijeme predvodi u kritici Vladine politike prema pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Ističu da su se zadnje mjere donijele prekasno, da se struka nije slušala zbog čega se zdravstveni sustav i sustav praćenja kontakata urušio, a da je politika ta koja je i dovela do pogoršanja situacije raznim izuzećima od primjene mjera. Zbog tih kritika ministar zdravstva Vili Beroš takve je izjave prošli tjedan proglasio “politikantstvom iz bolničkih redova”, a iz HUBOL-a su mu odmah odgovorili.

VEZANA VIJEST

“Već mjesec dana putem medija doslovno vapimo za postrožavanjem mjera kao i za potrebom da budu neselektivne. Izuzeća od pravila koja su važila za sve, radila je politika – izbori, Vukovar gdje se “žmirilo” na brojeve ljudi u koloni, na činjenicu da je kamera snimila brojne ljude bez maski pa onda selektivne mjere za okupljanja na političkim skupovima i vjerskim zajednicama. A ovo zadnje opravdanje sa svinjokoljama koje su “krive” za širenje epidemije, apsolutni je vrhunac ludosti”, rekla je dr. Ivana Šmit za Večernji list, ističući da trenutačna situacija “kontrolira nas, a ne mi nju”.

Mjere stigle prekasno

“Mjere su stigle prekasno. Da se pitalo ozbiljnu struku umjesto politički “korektne” liječnike koji su išli “niz dlaku” političkim interesima, odavno bismo povukli potpuno drukčije poteze. Apsolutno mi je nevjerojatno da nijedan član Stožera nije barem jedan dan odlučio obući zaštitnu opremu i ući na covid odjel ili covid intenzivnu i vidjeti kako se tamo radi i živi. Ne zbog slikanja u novinama i skupljanja bodova, nego zbog solidarnosti s kolegama koji žive svoj mali pakao u tim bolnicama. Možda bi drukčije razmišljali da su to napravili – napominje dr. Šmit, koja tvrdnju da kontrole nad epidemijom nema potkrepljuje činjenicama da se otvaraju šatori bez zahoda i tople vode da bi se u njih smještali bolesnici, a covid odjeli se u bolnicama otvaraju preko noći, kao što se “preko noći doslovno ‘love’ doktori i medicinske sestre koji će u njima raditi”.

#related-news_0

“Sada se u nekim bolnicama covid pacijentima s upalama pluća bave ginekolozi, radiolozi, kirurzi, dermatolozi. Svi smo mi liječnici, to je točno, no ovo je specifična bolest kojom se trebaju baviti oni kojima su respiratorni sustav i jedinice intenzivnog liječenja “corebussines”. To je otprilike kao da date zubaru da napravi carski rez. Da struka nije toliko napredovala i znanje se toliko umnožilo vjerujte da nam ne bi trebalo ni specijalizacija ni subspecijalizacija. Većina bolnica ima popunjene kapacitete i u jedinicama intenzivnog liječenja i na odjelima. Više ne znamo kamo bismo smještali pacijente. Neki od nas već su se susretali sa situacijama da su morali razmišljati tko će od pacijenata dobiti respirator. Politika i liječnici očito žive dva paralelna svemira”, kaže dr. Šmit, dodajući da situacija sigurno neće biti dobra još neko vrijeme jer raste broj hospitaliziranih pacijenata i onih na respiratoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.