"Stožer nije uvjerljiv od početka svibnja, tada je to još izgledalo meritorno"

Vijesti 06. pro 202009:34 > 09:59
N1

U političkoj emisiji N1 Televizije Točka na tjedan političke aktualnosti tjedna komentirali su Ana Raić Knežević (Telegram) i Marko Špoljar (Jutarnji list).

Od jučer su u Hrvatskoj na snazi novčane kazne za kršenje epidemioloških mjera. Ako u zatvorenom prostoru ne držite dovoljan razmak ili ne nosite masku na licu oolicija vam može izreći kaznu od 500 kuna ili 250 ako platite na licu mjesta. Jesu li mjere učinkovite te koliko je povjerenje u Stožer za Točnu na tjedan N1 Televizije komentirali su novinari Ana Raić Knežević s Telegrama i Marko Špoljar iz Jutarnjeg lista.

Raić Knežević smatra da su vladajući trebali donijeti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s dvotrećinskom većinom te dodaje kako je i od oporbe čula pomirljive tonove koje se tiču zaštite građana od pandemije.

VEZANE VIJESTI

Marko Špoljar dodaje da smatra da vladajući, bar ne još, ni s kim ne žele dijeliti upravljanje krizom. “Čini mi se da oni ne žele ni s kim dijeliti upravljanje krizom, bar ne u ovom trenutku. Ako kola krenu nizbro, onda će vjerojatno htjei da se oporba uključi u ovo”, ističe te dodaje:

“Čini mi se da Ustavni sud neće stati na njihovu stranu (oporbe, op.a.) jer bi time Ustavni sud zapravo na neki način sam sebi skočio u usta, budući da je Ustavni sud već ranijom odlukom ne samo potvrdio da Stožer kao tijelo djeluje potpuno u skladu s Ustavom, nego mi se čini da su između redaka poručili da Stožer može takvim režimom upravljanja krizom nastaviti dalje”, smatra Špoljar.

Špoljar također ne vidi problem u provedbi. “Ne vidim problema u provedbi, osim za privatna okupljanja u privatnim posjedima. Sam ministar unutarnjih poslova rekao je da neće ulaziti u domove.”

“Stožer nije uvjerljiv od početka svibnja, prvih mjesec-dva upravljanja krizom to je zvučalo kao da ima glavu i rep, uvjerljivo, meritorno, kao da znaju što rade. A onda su počeli gubiti, došlo je ljeto, ponašali smo se kao da smo pobijedili epidemiju. Nema više povjerenja u Stožer jer su donošene odluke koje su jedna drugoj suprostavljenje direktno ili djelomično”, smatra Špoljar.

Cijelu emisiju pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.