Gazić: Problem je sve veći broj medicinskih sestara koje izlaze iz radnog pogona

Vijesti 07. pro 202018:29 > 18:41
N1

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić bio je gost Dnevnika.

Govoreći o dodatku na plaću koji je izglasan na Vladi, Gazić je rekao kako je povećanje jedan pozitivan korak Ministarstva zdravstva i same Vlade.

“To je negdje oko 500, 600 kuna povećanja na plaću medicinske sestre. Ovaj način na koji su dali da dodatak vrijedi za prošli mjesec pokazuje da je Vlada prepoznala medicinske sestre kao bitne djelatnike u borbi protiv virusa”, kazao je. 

Ističe kako je dodatak vjerojatno mogao stići i ranije, ali kako osobno smatra da je dobro da je došao sada jer nije poznato kada će biti kraj pandemije. 

Problem nedostatka medicinskih sestara

VEZANE VIJESTI

Gazić napominje kako je i prije pandemije u bolničkom sustavu nedostajalo 4500 sestara. 

“Ono što je problem jest što imamo sve veći i veći broj medicinski sestara koje izlaze iz radnog pogona. Jedna županijska bolnica Virovitica vam ima od 250 sestara 50 koje su bolesne ili u samoizolaciji. To je veliki udar na medicinske sestre i na funkcioniranje same bolnice”, rekao je. 

Usprkos tome, Gazić kaže kako se zasad uspijevaju organizirati. 

“Radimo gotovo 24 sata dnevno. Imate jednu županijsku bolnicu gdje su sve sestre instrumentarke ispale u jednom danu tako da morate preko noći posuditi od nekoga sestru instumentarku jer uvijek se može dogoditi ili prometna nesreća ili hitan carski rez gdje je potrebna medicinska sestra koja je instrumentarka i koja je s iskustvom. Stvarno radimo i kao Komora i kao Ministarstvo zdravstva zajedno da napravimo ono što je najbolje moguće. Trenutno uspijevamo u tom radu. Ono što se nadamo jest da će brojke početi padati”, kazao je. 

Bonus na plaću će, tvrdi Gazić, biti obračunat za 11. mjesec, ali će biti isplaćen na plaći ua 12. mjesece, odnosno u siječnju. Napomenuo je i kako se kod medicinskih sestara ne može dogoditi da netko dobije manju plaću jer sestre ionako odrađuju veliki broj prekovremenih sati u svom radu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.