Mislav Herman: Trudit ću se biti uključiv i konstruktivan

Vijesti 08. pro 202015:43 > 15:44
Matija Habljak/PIXSELL

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman poručio je utorak, nakon što je izabran, da će se truditi biti uključiv i konstruktivan, ali o tome vidi li se i na mjestu HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, još nije htio govoriti.

“Izabran sam za novoga predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Zahvaljujem dosadašnjem predsjedniku prof. dr. Dragi Prgometu kojeg će izrazito teško biti nadmašiti u ovoj vrlo odgovornoj i zahtjevnoj funkciji”, rekao je Mislav Herman novinarima.

Istaknuo je da građanima Zagreba i gradskim zastupnicima želi poručiti kako će se truditi “biti uključiv, konstruktivan, uvažavati sve kvalitetne prijedloge s koje god strane dvorane da dolaze – bilo od strane opozicije ili vladajućih.

Na pitanje novinara hoće li biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, s obzirom da je nedavno izabran i za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Herman je rekao da će se o kandidatkinji ili kandidatu odlučiti na HDZ-ovim unutarstranačkim tijelima.

“Kao što znate, mi smo protekla dva tjedna konsolidirali i stabilizirali zagrebački HDZ, izabrali smo novo čelništvo, prije dva dana i članove gradskoga odbora i to su upravo tijela koja će donijeti naše ime kandidata za gradonačelnika grada Zagreba. Ono što vam mogu jamčiti – kako će HDZ imati svoga kandidata za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, jednako kao što ćemo imati i svoju listu za Gradsku skupštinu Grada Zagreba”, istaknuo je Herman.

Pročitajte još

“Kao što smo do sada uistinu bili jasni, morate nam pustiti da sami odredimo tempo i način na koji ćemo vam predstaviti našu kandidatkinju ili kandidata za izbore koji nam dolaze, tako da ne bi tu još ništa govorio, ali unutarstranačka tijela će odlučiti”, poručio je Herman.

“Tempo određujemo mi, veliki smo, snažni smo i kada dođe vrijeme, objavit ćemo ime našega kandidata. Bit će to vrlo brzo i taj kandidat će i pobijediti na izborima u svibnju 2021.”, poručio je Herman.

Na pitanje kako on, kao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine gleda na informaciju koju je iznio predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek, da je jedan odvodni sifon na sljemenskoj žičari umjesto 200-tinjak kuna plaćen 44.000 kuna, rekao je da naravno da na takve informacije ne gleda blagonaklono.

“Jasno da ovo ne zvuči dobro, jasno da nas to brine i jasno da nismo s tim zadovoljni, ali nikoga nećemo prerano optuživati dok ne dobijemo puno financijsko izvješće da možemo vidjeti o čemu se tu radi”, poručio je Herman. Podsjetio je da je sljemenska žičara bila HDZ-ov amandman i ideja, to je njihov projekt i za njega su izrazito vezani.

“Međutim, za njegovo izvršenje, po Statutu Grada Zagreba, nismo odgovorni mi, nego gradonačelnik i gradska tijela. Nije nam drago, jasno, da se toliko prašine diglo u financijskom smislu oko sljemenske žičare, ali dok ne dobijemo papire i puno izvješće ne bih s ničim iskakao. Dok ne dobijemo puno financijsko izvješće o žičari Sljeme, ne želimo nikoga prerano optuživati i osuđivati”, kaže Herman. Podsjetio je da je HDZ, podržavši inicijativu oporbenih zastupnika, tražio to izvješće od gradonačelnika Bandića.

Upitan zašto nisu uvjetovali podršku gradskom proračunu za 2021. financijskim izvješćem gradonačelnika o sljemenskoj žičari, Herman je rekao da je jedan dio tog financijskog izvješća stigao jučer u kasnim večernjim satima, ali ga još nisu uspjeli proučiti. “Morate dozvoliti nama da komuniciramo s našim koalicijskim partnerom, kako smatramo da je najbolje. Zatražili smo financijsko izvješće i kad ga proučimo, onda ćemo se dalje o tome i očitovati”, istaknuo je Herman.

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman rođen je 1977. u Zagrebu gdje se i školovao. Po struci je liječnik, specijalist ginekologije i opstetricije. Asistent je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a posljednjih 17 godina radi u Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb. Član je HDZ-a od 1997. kada je kao student Medicinskog fakulteta, kako je rekao, “svoj politički angažman odlučio započeti u stožernoj stranci hrvatskoga naroda”. Od 2017. je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, 22. studenog ove godine, izabran je za predsjednika zagrebačkog HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.