Iz stranke Demokrati poručuju: Plenković ponižava rad zdravstvenih radnika

Vijesti 09. pro 202011:14 > 11:20
Marko Lukunic/PIXSELL

Odluka Vlade RH kojom je zdravstvenim radnicima koji rade s covid pozitivnim pacijentima povećana osnovna plaća za svega 10 posto nije nagrada nego ponižavajući čin svih koji se na pravim linijama bore protiv ove opasne zdravstvene pošasti, upozorila je Spomenka Avberšek, članica Središnjeg odbora Demokrata, priopćeno je iz stranke.

Abveršek smatra kako je poražavajuća činjenica koliko ova bitna tema ostaje na marginama javnog komuniciranja jer je to Plenkoviću i HDZ-u u interesu. Dodaju potom da, ako ovim tempom nastavimo, korona će biti smrtonosnija po prosječnom broju dnevno preminulih od Domovinskog rata. Avberšek zaključe kako su danas borci za opstojnost države upravo zdravstveni radnici kojima su životi doslovno izloženi ovom smrtonosnom neprijatelju i zbog toga zaslužuju pravednu naknadu, a ne degradiranje koje se želi prikazati kao nagrada.

VEZANA VIJEST

Kazala je kako zdravstveni radnici nikad neće biti „šatoraši“ ali će otvoreno i argumentirano upozoriti kad se srlja u provaliju, kao što je to slučaj sa dvadeset šest znanstvenika i liječnika koji su uputili javni apel Plenkoviću i nacionalnom Stožeru civilne zaštite. Dodala je kako se njihov apel ne želi čuti jer je cilj ugušiti slobodu govora i stručni savjet koji je u suprotnosti s HDZ-ovom političkom agendom.

Slovenci povećali plaće zdravstvenim radnicima za 80 posto

Nastavlja kako samo susjedna Slovenija ima pošteniji pristup zdravstvenim radnicima kojima je za rad u svim bolnicama, neovisno jesu li covid-19 dedicirane ili ne, osigurala 10 postotno povećanje plaće. Za rad na intenzivnim odjelima koji su posvećeni covid-19 pacijentima Slovenci su uvećali plaće zdravstvenih radnika za čak 80 posto. Njihov skalabilan pristup nagrađivanju rada zdravstvenih djelatnika pokazuje političku zrelost, odgovornost i razumijevanje situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sektor. Ovime slovenska Vlada iskazuje poštovanje prema svojim radnicima u zdravstvenom sustavu i ono što javno komunicira, to jasno pokazuje djelima.

„Kod nas je situacija okrenuta naopačke. Javno se hvali rad zdravstvenih radnika ali se ništa konkretno, djelima ne poduzima. Ovdje govorimo i o ovoj ponižavajućoj, kvazi nagradi, politički kontroliranom odugovlačenju donošenja strožih mjera kojima se može zaštiti zdravlje građana i zdravstveni sustav, zakašnjelom načinu organizacije covid bolnice….“, naglasila je Avberšek.

Plenković povećanjem od 10 posto pokazuje da ne želi omogućiti zaštitu i dostupnost 

Vlada RH da je dosljedna u provođenju politika zaštite građana i poštivanja zdravstvenog sektora trebala bi retroaktivno od listopada osigurati svim zdravstvenim radnicima koji direktno rade s covid pacijentima povećanje ukupne plaće sa svim dodacima u iznosu od 70 posto, a ostalim radnicima koji rade u zdravstvenom sektoru za 10 posto, priopćili su iz stranke Demokrati.

„Plenković ovom donesenom Odlukom Vlade RH o 10 postotnom povećanju plaće zdravstvenim radnicima jasno poručuje kako ne želi omogućiti zaštitu i dostupnost najbitnijeg javnog dobra hrvatskim građankama i građanima“ ,zaključila je Avberšek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.