"Znanstvenici iz apela su shvatili da drugačije ne mogu doprijeti do Vlade"

Vijesti 09. pro 202018:29 > 18:31
N1

Analitičari komunikacija i politike, Petar Tanta i Željko Riha, u Newsroomu su objašnjavali što se zapravo događalo što je dovelo do "posipanja pepelom" Zvonimira Frka-Petešića, predstojnika ureda premijera, ali ne samo to.

“Zahvaljujem SE na pitanju”, istaknuo je određeni slog nakon prvog pitanja Petar Tanta.

VEZANE VIJESTI

“Ta priča ne traje od prije ta tri dana”, kazao je za sukobe znanstvenika, “oni traju među znanstvenicima nekoliko mjeseci.”

“Cijela priča je počela sukobom nekih znanstvenika koji nisu bili u Savjetu i nekih koji su bili”, rekao je i potom podsjetio na neke, a razjasnio neke druge stvari:

“Oni su u subotu imali sastanak, Znanstveni savjet. Već u subotu popodne, u nedjelju, ta priča je izašla van i to je na neki način pogodilo gospodina Petešića i Vladu. Kao, sjedite tu s nama, a vani šaljete jednu drugu priču.”

“Znanstveni savjet nastupa kao Vladino tijelo, ali oni nemaju glasnogovornika koji će sumirati što se desilo na tom sastanku, već imamo oprečne informacije iz jednog i iz drugog tabora i ljudima više nije jasno što se tamo dešava. Jesu li za jače mjere, je li dio za jače ili za slabije. Tu je nastao komunikacijski problem, jer ne znamo što se tamo dešavalo”, objasnio je.

#related-news_0

“Nakon toga su poslali apel, koji je po meni apsolutno ispravan, jer su vjerojatno shvatili da nikako drugačije ne mogu doprijeti do Vlade”, dao je do znanja što i sam misli o tom događaju:

“Vlada se naljutila, Petešić ih je nazvao… Na kraju nismo sigurni je li im se Petešić zahvalio ili im je zahvalio na suradnji. U nedjelju navečer išao je demanti Vlade koji je imao ciničnu misao da je to bila politička poruka, a ne epidemiološka i u ponedjeljak imamo svojevrsno posipanje pepelom.”

Željko Riha je kazao da je ta epizoda bez sumnje napravila veliku štetu i Znanstvenom savjetu i Vladi:

#related-news_0

“Ako imate znanstveni savjet u kojem okupite vrhunske stručnjake i vrhunske znanstvenike, onda, mogu se složiti s gospodinom Capakom koji je rekao: ‘Da, naravno, kad okupite vrhunske znanstvenike, naravno da će oni ponekad imati oprečna mišljenja oko nečega.’ Tako da mislim da je Vlada ovdje malo podcijenila znanstvenike. Jer ako želi imati znanstveni savjet, onda mora računati i na povremena oprečna mišljenja tih znanstvenika”, podvukao je Riha, “koje ona očito nije slušala.”

“Oni su se odlučili obratiti javnosti na jedini način na koji su to još mogli napraviti”, kazao je.

A sve se to moglo izbjeći, kazao je Riha:

#related-news_0

“Ovo pokazuje da Vlada od početka nije imala jasnu komunikacijsku strategiju praćenja krize. Jer da je imala, u nju bi uvrstila i Znanstveni savjet… Kreirao bi se jedan komunikacijski plan, vrlo jasan, koji bi svima jasno iskomunicirao na koji način i kada, u kojim uvjetima se komunicira prema javnosti, kada tko smije sam istupati prema javnosti.”

“Problem je bilo i to što mnogi znanstvenici nisu bili dovoljno saslušani na Savjetu. Čemu onda takav Savjet gdje se dio znanstvenika ne sasluša, jer ne odgovaraju njihovi stavovi?”, iznio je i dio problema pored onog komunikacijskog.

Tanta je dodao da vidi problem komunikacijske prirode i za ubuduće, zato što se ne komunicira s javnosti oko cjepiva.

Dalje su govorili o tome što se predsjednik Republike Zoran Milanović zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ponudi da ga zamijeni na sastanku Europsko vijeća, na koji on zbog covida ne može ići.

#related-news_0

“Plenković kaže, gledaj, ja sam trenutno bolestan, ajde, molim te, odi ti, predstavljaj Hrvatsku A on je rekao, eto, tamo su teme koje se mene ne tiču, neka ode gospodin Janša. Sad će ispasti da će nas tamo predstavljati Slovenija. Imam osjećaj da je to ruka pomirenja koja nije iskorištena”, kazao je Tanta i dodao da je tim potezom Milanovića zbunjen, jer on kao bivši premijer savršeno zna protokole i sve drugo u Bruxellesu.

Riha je primijetio da se ovom prilikom “krakter predsjednika Milanovića, zbog kojega ga je većina građana izabrala, ovaj put ispriječila” jednom dobrom rješenju:

“To je iznimno loš potez… Mogao je braniti interese Republike Hrvatske, takav mu je i mandat i po Ustavu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.