U Splitu od srijede počinje brzo antigensko testiranje

Vijesti 09. pro 202022:30 > 22:35
N1

Brzo antigensko testiranje na covid-19 za građane će u Splitu početi u četvrtak, potvrdila je u srijedu ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Brza antigenska testiranja na covid počinjemo sutra za pacijente koji uputnicu donesu od liječnik obiteljske medicine,” rekla je Karin za Hinu.

Riječ je o novoj usluzi u Splitu kojom će se samo 15-ak minuta nakon obavljenog testa znati je li pacijent pozitivan. Tako će se smanjiti i gužve koje se pojavljuju pri testiranju.

Po njenim riječima, liječnik opće medicine, odnosno obiteljski liječnik će postaviti indikaciju za brzo antigensko testiranje tako da osobe koje dolaze na testiranje moraju imati simptome bolesti tri do pet dana. “Jedino na taj način možemo reći da će test biti valjan, a valjan je samo onaj koji je ‘pozitivan’ a onaj koji je ‘negativan’ ne smatra se valjanim, te je zbog toga vrlo bitno da liječnik opće medicine procijeni tko će se testirat”, rekla je pojasnivši da će “negativni” na brzom antigenskom biti upućivani na PCR testiranje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije zasad je nabavio oko 4.000 testova za brzo antigensko testiranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.