HNS-ov Tomislav Stojak: Nismo dobili odgovor o cijeni sljemenske žičare

Vijesti 10. pro 202016:03 > 16:31
Emica Elvedji/PIXSELL

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak u četvrtak je rekao da na sjednici Gradske skupštine nisu dobili odgovore o cijeni sljemenske žičare te izrazio nada da će USKOK i druga nadležna tijela još jače istražiti svu dokumentaciju vezanu uz žičaru.

“Ja sam jedan od onih zastupnika koji je od početka gradnje žičare jako puno govorio i tražio odgovore vrlo jasne, na žalost, ni danas ih još nismo dobili”, rekao je novinarima Stojak na Zagrebačkom velesajmu, gdje se održava sjednica Gradske skupštine na kojoj su zastupnici “primili na znanje” izvješće gradonačelnika Milana Bandića o realizaciji projekta nove žičare “Sljeme”, čija je cijena izgradnje od početnih 250 milijuna kuna narasla trostruko, odnosno do gotovo 750 milijuna kuna. Za je glasalo 26 zastupnika, a protiv njih 17.

Stojak kaže da je on stava da Zagrebu žičara treba, ali ne pod svaku cijenu te da je cijena koja će se u konačnici i platiti apsolutno previsoka za ono što se dobiva.

VEZANE VIJESTI

Ocijenio je da je današnja skupštinska rasprava o Bandićevom izvješću o žičari otišla u krivom smjeru jer se prvenstveno govorilo o sedmosatnom filmu koji je objavljen, a ne o dokumentima koji su zastupnicima prije nekoliko dana dostavljeni, a koje smatra ključnim za razumijevanje čitave situacije oko gradnje žičare.

Kaže da se u raspravi trebao dobiti odgovor na pitanje zašto je prvobitno cijena od oko 350 milijuna kuna skočila na 650 do 700 milijuna kuna.

Smatra da je “čitav kaos sa gradnjom žičare” krenuo 2017. kada se žičara prvi put pojavila u gradskom proračunu s iznosom od svega 27 milijuna kuna, a na kraju te iste godine se na izvješću proračuna vidjelo da je već potrošeno više od 110 milijuna kuna.

Kaže kako je očito da netko nije dobro planirao ili je namjerno loše planirao kako bi zamutio stvari da se zapravo ne dozna konačna cijena projekta.

Poručio je kako treba podržati nadležna tijela ako su krenula u izvide.

#related-news_0

“Ne treba podnositi nikakve kaznene prijave jer tijela ove države moraju reagirati na temelju javno objavljenih informacija, kao što je recimo sedmosatni film. I ja se nadam da će, nakon ove današnje sjednice Gradske skupštine, USKOK i sva ona tijela još jače istražiti svu dokumentaciju vezanu uz žičaru jer jedino su oni ti koji zapravo mogu raspetljati ovu situaciju”, poručio je zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Na pitanje hoće li HNS imati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba ili ide u “širokoj koaliciji” koja će podržati jednog kandidata lijevog centra, Stojak je rekao da on kao zastupnik HNS-a u Gradskoj skupštini, oporbeni, sudjeluje u svim razgovorima koji su se u već tri kruga dešavali sa kolegama od centra i lijevo.

“I nastavit ću te razgovore jer vidim da je to opcija koja u Zagrebu može u konačnici pobijediti na sljedećim lokalnim izborima”, poručio je Stojak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.