Vlada idući tjedan dobiva studiju izvedivosti za nabavu borbenih aviona

Vijesti 11. pro 202015:58 > 16:03
Ilustracija

Sljedeći tjedan sastat će se Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) kako bi vladi uputilo studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za Hrvatsku, rekao je u petak Hini glasnogovornik vlade Marko Milić.

Odgovorio je to na pitanje kada će vlada dobiti studiju izvedivosti s obzirom da sutra službeno završava proces validacije i evaluacije ponuda koji je počeo nakon što je Međuresorno povjerenstvo sredinom rujna zaprimilo ponude od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela.

“Sljedeći tjedan sastat će se međuresorno povjerenstvo kako bi vladi uputilo studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za nabavu višenamjenskog borbenog aviona za Hrvatsku. Zbog zaštite integriteta cijelog procesa ta je preporuka tajna, a konačnu odluku donijet će Vlada RH”, rekao je Milić.

Studija je podloga za donošenje odluke o nabavci eskadrile koja bi u budućnosti štitila hrvatsko nebo, jer sadašnjim MIG-ovima “životni vijek” istječe 2024. godine.

Ponude SAD-a, Švedske, Izraela i Francuske

Svoje najbolje i konačne ponude (BAFO) Hrvatskoj su predale SAD – za novi avion F-16 Block 70 te Švedska za novi JAS-39 C/D Gripen, Izrael je ponudio korišteni F-16 Block 30, a Francuska korišteni avion Rafale.

Međuresorno povjerenstvo posebno je vrednovalo nove, a posebno rabljene avione, a nakon što vladi preda studiju izvodljivosti, slijedi donošenje odluke o kojoj bi se trebalo raspravljati na saborskom odboru za obranu te Vijeću za obranu.

Odluka o nabavci 12 višenamjenskih borbenih aviona trebala bi biti donesena početkom slijedeće godine, rekao je prije nekoliko dana ministar obrane Mario Banožić koji vjeruje da bi ugovori mogli biti potpisani do kraja 2021.

Ovo je drugi proces nabavke VBA, nakon što je početkom prošle godine propao “posao” s Izraelcima i nabavkom aviona F-16 Barak.

Postojeći avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – MiG-21, pored svoje starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji ističe 2024. godine, kada će se definitivno morati povući iz operativne uporabe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.