Bolnica u Zaboku je puna, 161 novozaraženi i dvoje preminulih u županiji

Vijesti 11. pro 202016:51 > 16:55
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Novi 161 slučaj zaraze koronavirusom i dvoje preminulih zabilježeno je u posljednja 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se u bolnici Zabok zbog nedostatka mjesta za zaražene provodi reorganizacija.

Trenutno je u toj županiji 1680 aktivnih slučajeva, dok su 1663 osobe u samoizolaciji, rekao je na konferenciji za novinare u Zaboku načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek, dodavši kako to pokazuje da oboljele osobe ne prijavljuju sve svoje kontakte.

Zabrinjavajuće je da su u devet domova za starije i nemoćne pozitivna 152 štićenika i 42 pozitivna zaposlenika, kazao je Ferek Jambrek, dodavši da je dosad umrlo 49 korisnika.

Po podacima koje je iznio u zdravstvenim ustanovama u toj županiji trenutno je 110 pozitivnih zaposlenika i 65 u samoizolaciji.

U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice je 26 pozitivnih pacijenata, a u bolnici u Stubičkim Toplicama 20, dok je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 25 pacijenata od kojih je 12 na respiratoru.

Jedinica intenzivnog liječenja postaje covid jedinica

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana rekao je da su zbog nedostatka mjesta odlučili danas jedinicu intenzivnog liječenja za pacijente na operacijama pretvoriti u covid intenzivnu jedinicu sa 15 kreveta.

Župan Željko Kolar situaciju je nazvao vrlo ozbiljnom.

“Došli smo u poziciju da moramo povećati broj kreveta u Općoj bolnici Zabok, reorganizacijom ponovno unutar same bolnice jer 75 kreveta koje smo imali plus kreveti u hitnoj nije dovoljno”, rekao je, najavivši da će u bolnicu do Božića stići još jedan respirator, a do 15. siječnja iduće godine još dva.

U Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice smješteno je 20 covid pozitivnih pacijenata s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, rekao je ravnatelj, dok je ravnateljica Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama Željka Žnidarić upozorila da je njihov covid odjel s 28 pacijenata popunjen.

Od 80 intervencija 50 ih se odnosilo na covid pacijente

Pritisak na hitnu i dalje je velik, istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, kazavši da se od otprilike 80 intervencija u 24 sata, njih 50 odnosi na covid pacijente.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da je u posljednjih tjedan dana napravljeno oko 3500 PCR testova od kojih je pozitivno 1667, odnosno 47 posto.

U prosincu je zabilježeno 39 smrti, a najviše u skupni od 70 do 90 godina, rekla je Stanković Gjuretek koja očekuje da će cijepljenje protiv covida-19 početi u siječnju.

Dodala je da cjepiva protiv gripe ima dovoljno te da se svi koji žele mogu javiti liječnicima obiteljske medicine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.