Milanović: Ljude koji su na prvoj crti, trebalo bi platiti dvostruko

Vijesti 11. pro 202019:47 > 21:36
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak za Dnevnik HRT-a kako bi sve koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa trebalo platiti dvostruko.

Na pitanje zbunjuju li građane sukobi u vladinom Znanstvenom savjetu, Milanović je to potvrdio, no naglasio je kako se građani ipak ponašaju racionalno.

“Pravo je Vlade i premijera da imaju svoj znanstveni savjet. U tom savjetu nisam vidio intenzivista, dakle nekoga tko se zaista bavi s pacijentima u teškom stanju, na respiratorima. To je profil od kojih bi ja rado čuo savjet”, naglasio je predsjednik Republike.

Dodao je kako je situacija teška te kako bi sve koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa trebalo platiti dvostruko.

VEZANE VIJESTI

“Vidio sam neke povišice, ali to je premalo, to je smiješno. Oni koji su na prvoj crti, dok to rade, to nisu svi, njima treba dati dvostruki prihod. To država može, dok traje, trajat će vjerojatno još neko vrijeme, dolazi cjepivo”, kazao je Milanović.

U vezi s cijepljenjem protiv koronavirusa, ponovio je da se treba cijepiti i još jednom potvrdio da će on to učiniti pred kamerama.

Milanović je podsjetio da postoje primjeri gdje roditelji ne cijepe djecu protiv ospica te onda bukne zaraza u jednom gradu u Hrvatskoj, nakon toga se onda svi cijepe.

“Gledano kroz prizmu anketa ispada da 50 posto ljudi sigurno ili vjerojatno neće pristati da ih se cijepi”, kazao je Milanović.

Dodatno je potvrdio kako će se cijepiti pred kamerama, ali smatra da to nije dovoljan argument koji bi promijenio mišljenje onima koji se ne žele cijepiti.

“To je jedan minimum rizika da bi svima bilo bolje. Vi ćete se cijepiti, preuzet ćete nekakav zanemariv rizik, uopće mi je glupo govoriti da se radi o riziku, a netko će piti orijentalne čajeve, baviti se jogom, biti newager i čekati da sve skupa dobro prođe i onda ustvari profitirati na vašem znoju. Jer će ga svi koji se cijepe kolektivno zaštititi, to je pod pretpostavkom da se cijepi preko 60-70 posto ljudi, ako ne, onda imamo problem”, upozorio je hrvatski predsjednik.

Ako će poslodavci svojim radnicima uvjetovati cijepljenje – to će se onda rješavati sudskim putem, istaknuo je. “Nadam se da nećemo završiti u epidemiji parničenja”, doda je Milanović.

Govoreći o rastućim brojkama zaraženih u Hrvatskoj, rekao je da ne zna što bi moglo biti uzrok za to.

“Ne znam zašto je to tako, slušam pametne ljude i kad vidim da ni oni nemaju jasan odgovor, onda nemam ni ja. Sve drugo je nabacivanje, i upiranje prstom i traženje krivca. Moglo je ovo krenuti u Hrvatskoj prije mjeseca dana da nije bilo tih peripetija oko Vukovara i tenzija, nesklonosti da se to sve skupa odgodi za ovu godinu, takva je situacija. Slovenija je krenula mjesec dana prije nas, pa ima praktički isti problem. Nema pravila”, kazao je Milanović.

Dodao je kako mu se čini da je najveća koncentracija građana u ovome trenutku u trgovinskim centrima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.