Betlehemsko svjetlo mira dočekano ispred Zagrebačke katedrale

Vijesti 13. pro 202015:37 > 15:41
Marin Tironi/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske donio je u nedjelju po 28. put Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatsku, predavši ga rektoru Zagrebačke katedrale msgr. Josipu Kuhtiću uz poruku da je zadaća svih širiti mir među ljudima.

Izaslanici Saveza izviđača Hrvatske tradicionalno donošenje Betlehemskog svjetla mira u Zagrebačku katedralu, zbog pandemije koronavirusa i zatvorene Katedrale, u nedjelju su ga ispred Katedrale predali rektoru Kuhtiću. Istaknuli su da paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadaća svih širiti mir među ljudima.

Tradicionalnom donošenju Betlehemskog svjetla mira nazočio je i njegov pokrovitelj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Betlehemsko svjetlo simbol je mira, dobra, vjere, ljubavi. Od 1992. godine ono dolazi u našu domovinu zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske, pa i ovoga puta zahvalan sam im što su nastavili ovu tradiciju”, kazao je Jandroković.

Dodao je da su okolnosti ove godine drugačije jer je cijeli svijet povezan jednom međusobnom nesrećom, a da Betlehemsko svjetlo simbolizira sve ono što nam u ovim teškim trenucima zaista iskonski treba.

Betlehemsko svjetlo iz Tel Aviva došlo zrakoplovom

Zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača ove godine nisu mogli otići u Betlehem po svjetlo u Spilju Isusova rođenja kao što su to činili do sada. Svjetlo je ove godine upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su svjetlo preuzeli izviđači iz Austrije, a nakon mise koja se održala u Salzburgu 12. prosinca, austrijski izviđači fenjere sa Svjetlom raznijeli su prema susjednim državama.

Izaslanstvo hrvatskih izviđača jutros je Betlehemsko svjetlo preuzelo od slovenskih skautskih kolega na graničnom prijelazu Bregana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.