Trgovački sud već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz prostora HND-a

Vijesti 14. pro 202012:26 > 12:30
Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je prozvalo Trgovački sud zbog neprimjerene pasivnosti jer već 15 mjeseci od tužbe ne donosi odluku o deložaciji zakupca lokala u Novinarskom domu koji je zbog duga i neovlaštenog korištenja prostora HND-u pričinio više od 300.000 kuna štete.

HND je na vrijeme poduzeo sve pravne radnje koje su mu stajale na raspolaganju kako bi zaštitio svoju imovinu, istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Kazao je i kako je u rujnu 2019. podnesena tužba za iseljenje tvrtke Čajić d.o.o Trgovačkom sudu u Zagrebu koja nije plaćala najam za Press-club od svibnja te godine, no sud se proglasio nenadležnim za spor. Zovko je istaknuo i da je odvjetnik zakupca lokala i prije odluke suda zaprijetio HND-u da će ovaj postupak odugovlačiti, između ostalog i time što će se Trgovački sud proglasiti nenadležnim. Drugim riječima, ističe Zovko, sadržaj prvostupanjskog rješenja o nenadležnosti najavio je prije nego što je ono uopće doneseno.

U HND-u ističu da su se nakon toga žalili na takvu odluku Visokom trgovačkom sudu, koji u veljači ove godine vratio predmet na zagrebački Trgovački sud, u ruke sutkinji Ljiljani Tomić, a potom se dogodio dugi zastoj u predmetu. U vrijeme donošenja odluke Visokog trgovačkog suda tvrtka Čajić više nema ugovor, odnosno nema osnove za posjed prostora, ističu u HND-u i dodaju da je riječ o predmetu koji je krajnje jednostavan te zaključuju da je sud i odluku o meritumu i o prijedlogu za određivanjem privremene mjere već morao donijeti.

”Gospođo Ljiljana Tomić i predsjedniče Trgovačkog suda – preuzmite odgovornost i zaradite plaću koju primate svaki mjesec. Izvolite riješite ovaj slučaj. Za nas je vaša sporost skandalozna, sramotna, a samo tražimo da se oslobodi naš okupirani prostor”, kazao je Zovko.

Paralelno sa sudskim procesom, vlasnici tvrtke i njihov odvjetnik neprekidno su radili nedopušteni pritisak na HND slanjem uznemirujućih e-mailova, upućivanjem brojnih telefonskih poziva i, napokon, dolazeći nenajavljeni u prostorije tajništva, a sve kako bi ishodili novi desetogodišnji ugovor, istaknuo je Zovko.

Dodao je i da su pritom konstantno prijetili da će spriječiti, odnosno znatno otežati HND-u ulazak u prostor te da će mu nanijeti nenadoknadivu štetu, o čemu je HND informirao početkom siječnja 2020. U svakom tom razgovoru kao novog najmoprimca nametali su poduzetnika Envera Moralića, a osobit pritisak, odnosno prijetnje doživio je Hrvoje Zovko, koji ih je prijavio policiji, ističu u HND-u.

”Čovjek koji želi ući u taj prostor, koji stoji iza cijele te priče i koji, prema našim informacijama, vodi tu priču je Enver Moralić. Poručujem gospodinu Moraliću da oni nikada neću ući u taj prostor na način na koji su oni zamislili”, rekao je Zovko te dodao kako HND neće pristati na ucjene i pritiske.

U HND-u ocjenjuju neobičnim što je prijašnji vlasnik tvrtke Goran Čajić prenio poslovne udjele na sadašnjeg vlasnika Dragana Sandića, koji se u evidenciji MUP-a u to vrijeme vodio kao nestala osoba. Tvrtka čak nije ni promijenila poslovnu adresu i dalje je u obiteljskoj kući prijašnjeg vlasnika, koji je, ističu i HND-u, nastavio raditi u predmetnom kafiću kao konobar.

”Ovdje se radi o suptilnom i perfidnom reketu”, naglasila je glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek postavio je pitanje “što mogu očekivati mali ljudi”, ako se “ovo radi udruzi profesionalnih novinara s više tisuća članova”.

Najavio je i kako od države očekuje zaštitu i omogući HND nesmetani rad. Osvrnuo se i na suce, a pogotovo na njihove tužbe protiv novinara i naglasio je da je Ustavni sud ukinuo nekoliko presuda protiv novinara, međutim ta odluka nije opet ”prošla” na nižim sudovima što je ocijenio skandaloznim.

”Sramotno je da ništa ne može spriječiti hrvatske suce da jedni drugima dosuđuje velike odštete pa čak ni Ustavni sud koji ih je na to upozorio”, kazao je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.