Goranka Petrović: Cijepljenje u Hrvatskoj najvjerojatnije počinje 4. siječnja

Vijesti 15. pro 202018:44 > 19:08
N1

Nakon objave da je Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila kako će se sastati 21. prosinca na izvanrednom sastanku vezanom za odobrenje cjepiva protiv koronavirusa, oglasila se i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

“Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) će na sjednici zaključiti svoju znanstveno-stručnu ocjenu predmetnog cjepiva protiv bolesti covid-19 pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće provesti temeljitu ocjenu te potvrditi djelotvornost, sigurnost i kakvoću cjepiva. Sjednica je zakazana nakon zaprimanja dodatnih podataka koje je CHMP u postupku ocjene zatražio od proizvođača. Prethodno najavljena izvanredna sjednica koja je bila planirana 29. prosinca održat će se prema potrebi.

Večeras je u RTL-u Danas gostovala Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u.

Cjepivo stiže početkom godine

Upitana je hoće li prvi građani biti cijepljeni prije Nove godine. “Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. siječnja i tad će početi cijepljenje”, kazala je.

“Tada će cjepivo doći u Hrvatsku i onda nam treba određeno vrijeme da se ono distribuira. Cjepivo će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se cijepe osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

“Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0,3 mililitra po osobi pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti”. dodaje.

“Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62,5 tisuća doza u prvoj pošiljci”, otkriva.

“Mi imamo prema planu za cijepljenje točno ustanovljene prioritete koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda. Ove osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepit će doći jako kasno na red”, kaže epidemiologinja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.