O aferi Janaf: "Nitko nije vidio tih milijun i 960 tisuća kuna mita, nema ih"

Vijesti 16. pro 202009:27 > 09:33
N1

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević i dojučerašnji gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u utorak su pušteni iz istražnog zatvora. S druge strane, Krešo Petek, direktor tvrtke Elektrocentar Petek, ostao je u pritvoru. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je za Novi dan kako nije ni očekivao da će i Petek izaći iz zatvora jer mu je produžen istražni zatvor do 17. prosinca - sutra.

“Očito da za Dragana Kovačevića bila samo koluzijska opasnost – opasnost na djelovanje svjedoka, uništenja dokumenata, koja je sada očito otklonjena”, rekao je. Dodao je i da se očito “desilo nešto iza Dražena Barišića, kojem je istražni zakon bio određen kao i Kreši Peteku“.

VEZANE VIJESTI

“Kao branitelj prvookrivljenika rekao sam odmah da im priznajemo koluzijsku opasnost, ali da točke tri, ponavljanja djela – nema.”

Miljević je naveo kako je očito zaključeno da su tijekom istrage otpali razlozi da se Kovačevića drži po koluzijskoj opasnosti, a kod Barišića ne postoji ni koluzijska opasnost ni opasnost ponavljanja djela.

Novac, kao dokaz postojanja krivičnog djela, ne postoji, ističe odvjetnik.

“Tih milijun i 960 tisuća kuna, nema ih, nitko ih nije vidio. Imamo situaciju da se ta radnja snimala po dvije osnove… Konstatira se da je taj događaj bio praćen putem posebnih dokaznih radnji, to sudac istrage daje nalog. Bila je i zapovijed ravnatelja policije da se provedu radnje. Imamo dvije vrste saznanja o svemu što se događalo taj dan. Potvrđujem da su sve te radnje bile zakonite.

Imate i dvadeset ispitanih svjedoka, inače Kovačević jučer ne bi izašao van”, rekao je.

Upitan postoji li novi ključni dokaz za predaju ili davanje mita, Miljevac kaže: “Odgovorit ću vam pravnim rječnikom. Sasvim sigurno jer oni nisu odustali od istrage. Oni tvrde da su tri vrste dokaza kojima se potkrjepljuje postojanje kaznenog djela. Prema tome, DORH i Uskok vjerojatno i dalje smatraju da se tog dana nešto takvo desilo.”

Na pitanje smatra li DORH da je u vrećici koju je njegov branitelj nosio u “klub” bilo milijun i 900 tisuća kuna mita, Miljevac kaže da oni vjerojatno tako smatraju, ali on tvrdi kako oni to nemaju.

Svjedoci pokajnici

#related-news_0

Naveo je da Peteku ni u jednom trenutku nije bila ponuđena mogućnost da prizna kazneno djelo ili bude svjedok pokajnik, dok neki takvu mogućnost jesu prihvatili.

Upitan je li Barišić svjedok pokajnik, odgovara: “Njegova procesna pravna pozicija u pogledu osnova za određivanje istražnog zatvora bila je ista kao i kod Kreše Peteka. Možda ćemo i sutra zaključiti da su se ispunile sve pretpstavke da i u odnosu na Peteka otpadnu obadvije zakonske osnove jer bi to bilo jedino konzekventno. Ne možete imati 12 ili 13 ljudi u izvršenju kaznenih djela i svi su vani, a jedan je još unutra, tu nešto s elementarnom logikom ne štima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.