National Geographic Hrvatska dodijelio godišnju nagradu Žuti okvir

Vijesti 23. pro 202016:53 > 16:57
Luka Stanzl/PIXSELL

National Geographic Hrvatska dodijelio je u srijedu u Zagrebu godišnju nagradu Žuti okvir u 17 kategorija koje predstavljaju ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda .

Glavni urednik NGM Hrvatska Hrvoje Prćić čestitao je pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja, i kazao da njihovi radovi ne izazivaju potrebnu pažnju javnosti iako se brinu za budućnost planeta.

Na drugi natječaj po redu pristiglo je 70 projekata vezanih za borbu protiv siromaštva i gladi, za dobro zdravlje, rodnu jednakost i druga prava, zaštitu okoliša, inovacije, zapošljavanje i druge.

Udruga Leska iz Gornje Zvečaja dobila je nagradu za zaštitu izvora pitke vode. Željko Vinski iz udruge precizirao je da su razvili pročistač voda koji radi bez upotrebe električne energije i kemikalija i da bi ta tehnologija moga biti važna alat u Hrvatskoj za održanje pitke čiste vode.

Nana Nadarević, koja je nagradu dobila u kategoriji rodna ravnopravnost, kazala je da žene sustavno proživljavaju seksualno uznemiravanje, a doživljavaju ga sastavnim dijelom života, te de pokrenula na svojoj platformi raspravu koja je naišla na veliki interes javnosti.

Htjela sam da stvari imenuje pravim imenom da možemo spriječiti takve stari u životu. Ovo je dobar primjer kako mali ljudi imaju moć da mijenjaju zajednicu, kazala je.

Prćić je zahvalio svim sudionicima i kazao da novi krug natjecanja za Žuti okvir počinje već sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.