"Kada umre netko u vašoj obitelji smrtnost nije 1, 2 ili 5 posto, već 100 posto"

Vijesti 24. pro 202011:26 > 11:32
N1

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, razgovarao je s reporterkom N1 Televizije Anjom Perković o situaciji u gradu Zagrebu, jesu li nove mjere došle prekasno te o planu cijepljenja građana protiv novog koronavirusa.

Ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u razgovoru s našom reporterkom kazao je kako su brojke u Zagrebu danas bolje nego prošlog tjedna. “Danas je 352 novopozitivnih u Zagrebu, u našem zavodu obavili smo 1127 testiranja. pesti dan zaredom imamo ispod 20 posto pozitivnih u testiranjima, što itekako ulijeva nadu u bolju i zdraviju budućnost”, kazao je.

Smatra da su preventivne mjere dobre i pravovremene.

“Možda neće doprinijeti da nam se brojke brzo smanje, ali zasigurno mislim da nitko pametan neće dvojiti da će nove mjere omogućiti da se ne povećava broj u ovo vrijeme blagdana kad smo se navikli družiti, biti zajedno. Iskreno mislim i uvjeren sam da je to jako dobro”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Pojasnio je i kako će se distribuirati cjepivo koje u Hrvatsku dolazi u subotu.

“100 doza ide automatsku u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, 200 u KB Dubravu, 130 dostavljamo u Nastavni zavod za hitnu medicinu, a ostali idu u domove za starije i nemoćne, kako one kojima je osnivač Grad Zagreb, tako i četiri privatna doma gdje epidemiološka slika dozvoljava da se njihovi korisnici procijepe”, istaknuo je Šostar.

Istaknuo je kako smatra da je sve što se cjepiva tiče napravljeno na vrijeme, budući da nitko nije znao kada će cjepivo biti završeno i distribuirano. Sva cjepiva koja će doći u ovoj tranši bit će potrošena, istaknuo je dodavši i koliko će korisnika domova za starije biti cijepljeno:

“Sva cjepiva će biti potrošena, imamo 1104 korisnika u domovima kojima je osnivač Grad Zagreb koji su izrazili želju da se cijepe. Mi mislimo da će cijepna sezona protiv covida trajati do jeseni, sve ovisi o količini cjepiva koje ćemo dobiti”, također je istaknuo.

Kazao je i hoće li se i on cijepiti.

“Ja ću se naravno cijepiti, kada budem na redu. Zaista svima preporučujem da se cijepe. Mislim da mi zdravstveni radnici moramo biti primjer. Kada umre netko u vašoj obitelji vama smrtnost nije 1, 2 ili 5 posto, vama je smrtnost 100 posto”, zaključio je i na sve apelirao da paze na svoje najmilije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.