'Mali rast ekonomije postoji, ali građani to neće osjetiti'

Vijesti 07. srp 201521:14 > 21:15
N1

O hrvatskom vanjskom dugu ali i pregovorima Eurozone i Grčke razgovarali smo s gostom Dnevnika ekonomistom Žarkom Primorcem.

Vanjski dug Hrvatske je dakle samo u prva tri mjeseca ove godine porastao za 2,7 milijarde eura, odnosno gotovo 6 posto. Koji su razlozi za takav rast?

”Iza nas su dvije godine malog rasta vanjskog duga, no buknuo je u prva tri mjeseca. Država se zadužuje i to je apsolutni razlog za zabrinutost, a čini se da ćemo dobiti i rast kamata. Raste rizik zemlje i kamate će rasti”, smatra Primorac.

Vlada se hvali izlaskom iz recesije, porastom izvoza, dobrom turističkom predsezonom… Jesu li trendovi uistinu pozitivni i koliko ih mogu osjetiti građani?

”Ima nešto povoljnijih znakova, ali to nije ozbiljna promjena trenda. Još se ne vidi ozbiljniji porast i mislim da će biti rast od 0,002 posto, ali to građani neće osjetiti”, kaže Primorac.

Što očekujete kad je riječ o Grčkoj? Cipras nije danas donio nikakav prijedlog u Bruxelles, ali poznato je da želi otpis dijela duga.

 ”Dva su razloga da Grčka ne izađe iz Europske unije. Jedan je geostrateški položaj, a drugi je da s izlaskom Grčkom umire i europska ideja”.

Kako ocjenjujete tvrd stav Njemačke jer je Francuska sklonija kompromisu s Grčkom? Thomas Piketty postao je viralni hit jer je u svom blogu podsjetio Nijemce da bi propali da im nakon oba svjetska rata nisu otpisani dugovi…

”Otpis grčkog duga ne izgleda realno u ovom trenutku”, zaključuje Primorac.